In het Oostenrijkse Götzis verdedigt Nafi Thiam dit weekend haar zege op de Hypomeeting. Zelf acht ze de kans klein dat ze opnieuw boven de 7.000 punten uitkomt, maar uitsluiten doet Thiam niets. Zelfs het Europees record niet.

“Dat ik hier iets speciaals heb neergezet, doet mij weinig naar dit jaar toe. Elke piste is 400 meter lang, dus als speciaal ervaar ik dit niet echt”, opent Thiam bijzonder nuchter over de band tussen haar prestatie in Götzis vorig jaar en haar terugkeer dit jaar. “Het is natuurlijk wel een ideale gelegenheid om te kijken waar ik sta, vooral met het oog op het EK in Berlijn.”

Andere jaren staan er twee of drie atleten op de affiche van de Hypomeeting, dit jaar prijkt onze landgenote helemaal alleen op de poster. Maar ook daar blijft ze nuchter onder. “Ik heb absoluut niet het gevoel dat dat iets verandert. Het is natuurlijk leuk om na de beste zevenkamp die ik ooit heb neergezet op de affiche te staan, en het is een meeting waar ik heel graag naartoe kom, maar het is niet iets waar ik emoties bij voel. Ik doe het niet voor de affiches.”

Foto: Jeroen De Meyer

Thiam probeert de verwachtingen te temperen, en misschien wel terecht. Je kan niet elke keer boven de 7.000 punten scoren. “Vorig jaar was natuurlijk sterk, en het heeft me veel vertrouwen gegeven, maar dat wil absoluut niet zeggen dat ik nu opnieuw zo hoog ga uitkomen. Ik denk wel dat ik op het Europees record mag mikken, omdat ik er vorig jaar zo dicht bij was, maar daarom niet noodzakelijk dit jaar.”

Na haar knieblessure in januari van dit jaar heeft de olympische en wereldkampioene prima kunnen trainen. “Ik voel me gelijkaardig tegenover vorig jaar, de trainingen zijn goed verlopen. Maar ik heb me niet voorbereid om hier in topvorm te zijn. Dat was ik vorig jaar wel. Toen ben ik na de Spelen relatief snel richting indoorseizoen gegaan, en heb ik de olympische vorm nog kunnen doortrekken en zelfs verbeteren. Dit jaar is anders. Ik heb het WK indoor overgeslagen en wil pas in augustus top zijn. Maar eigenlijk was vooral vorig jaar anders. Dit jaar zit ik volgens mij op het schema van andere jaren, zoals 2016.”

Damian Warner en Nafi Thiam – Foto: Jeroen De Meyer

“Dat ik piek naar het EK, wil trouwens niet zeggen dat ik daar ga winnen. Ik denk niet in titels, dat zeg ik al jaren. Ik wil het beste uit mezelf halen, en daarmee zo ver mogelijk geraken. Er zijn zelfs geen garanties dat ik in augustus mijn vormpiek zal bereiken, maar het is alvast de bedoeling.”

Thiam krijgt de vraag of ze nooit, zelfs niet als ze bij het ontbijt echt niet anders weet wat te doen, begint uit te rekenen hoeveel ze nog nodig heeft voor het wereldrecord. Jackie Joyner-Kersee scoorde in 1988 7.291 punten. “Nee, het is Roger (Lespagnard, haar trainer, nvdr.) die het rekenen voor zich neemt. Hij doet dat graag, maar ik hou me daar echt niet mee bezig. Dat is echt niet mijn ding. Ik wil trainen en mij amuseren. Dat is vorig jaar door alle aandacht moeilijker geworden, en ik moet echt opletten dat ik het plezier in de atletiek niet verlies. Dat zou zonde zijn. ”

“Ik begin er stilaan aan gewend te geraken dat iedereen veel van mij verwacht, en probeer om er mij niks van aan te trekken. Het is niet omdat ik al het WK en de Spelen gewonnen heb, dat het EK een makkie gaat worden. Veel kan je niet doen aan wat de mensen zeggen. Ik laat ze gewoon praten. Gelukkig heb ik noot schrik gevoeld dat ik niet ga winnen. De dag dat ik geklopt wordt, is dat maar zo. Het zal wel eens gebeuren.”