Ook voor de Waalse atleten was het zaterdag een drukke atletiekdag. In Naimette-Xhovémont verzamelden de betere LBFA-atleten voor een strijd om de Waalse titels. Geen Nafi Thiam of Borlées, maar wel een sterke Robin Vanderbemden die meteen van zich liet horen. Hij liep naar een sterke 20″40 op de 200m, maar werd geholpen door een iets te stevige rugwind waardoor zijn tijd niet gehomologeerd kon worden.

20″62 is de tijd waar Robin Vanderbemden onder moet duiken wil hij dat EK-ticket in de wacht slepen. Zaterdag was het met 20″40 dus meteen raak, maar een rugwind van 2,1 m/s gooide roet in het eten. Ondanks de hulp van de wind blijft het een sterke tijd die hij op de tabellen wist te zetten. Het lid van de Belgian Tornados reageerde achteraf bij de LBFA: “Ik zei tegen mijn trainer dat ik niet dacht onder de 21″ te kunnen duiken dus deze chrono is een aangename verrassing. Zeker omdat ik op het einde van mijn wedstrijd wat struikelde.” Vanderbemden zal dit kunstje dus nog eens moeten overdoen wanneer de wind iets minder hard in zijn voordeel blaast. De IFAM volgende week wordt de volgende wedstrijd voor de Seraing-atleet die een persoonlijke besttijd heeft van 20″45.

Asamti Badji op het voorbije EK voor beloften Foto: Jeroen De Meyer

Op de 400m zorgden Asamti Badji en Eliott Crestan voor het nodige vuurwerk. Het waren de sprintbenen van Badji die nog net een sterke Crestan konden afhouden. Badji liep nog nooit sneller dan de 47″46 die hij zaterdag liet noteren. Ook Crestan pitst enkele seconden af van zijn besttijd en bevestigt met 47″75 nog maar eens zijn sterke vorm na zijn knaltijden op de 800m van de voorbije weken.

De 800m bij de vrouwen werd een verwachte strijd tussen Camille Muls, Mathilde Deswaef en Elea Henrard. Het was Muls die aan het langste eind trok en met 2’08″22 Deswaef nog zo’n halve seconde voor bleef. Henrard kwam een tel later over de eindstreep. De 1500m was een kolfje naar de hand van Vanessa Scaunet. Zij liep makkelijk naar de overwinning in 4’35″49.

Thomas Carmoy nam deel aan twee nummers, het hoogspringen en de 110m horden voor junioren, en vertrok met evenveel gouden medailles huiswaarts. In het hoogspringen bleef hij steken op 2m10 nadat hij drie keer de lat eraf sprong op 2m18. Zijn tijd van 14″06 was voldoende om de overwinning op stak te steken.

Heel wat kilometers hiervandaan begon ook een ander lid van de Belgian Tornados aan zijn zomerseizoen. Dylan Borlée liep in Jamaica naar een tijd van 47″32 op de baanronde.

De wedstrijd van Robin Vanderbemden kan u hieronder bekijken.