De snelste marathonloper boven de veertig jaar in Groot-Brittanië is momenteel Steve Way. Niets bijzonder, tot je weet wie Way was voor hij begon te lopen. Drieëndertig jaar, 106 kilo zwaar, 20 sigaretten per dag, dat was de doodgewone informaticus Steve Way. Hij besloot er zelf iets aan te doen, maar de manier waarop is zeer indrukwekkend.

Way had altijd al geweten dat hij geen slechte loper was, daarom besloot hij in 2006 aan de London Marathon deel te nemen. Hiervoor was hij gestopt met roken, voor drie weken, want zolang was zijn voorbereiding voor de marathon. Way liep ondanks zijn gewicht, van bijna 100 kilogram, naar 3:07:08. Daarna had hij even genoeg met lopen en besloot om twee jaar zijn loopschoenen aan de haak te hangen.

Na die twee jaar woog hij het zwaarst, 106 kilo. Way vond het welletjes geweest. Hij veranderde van job om meer vrije tijd te hebben en begon maniakaal te trainen. Met resultaat, één jaar later liep hij in Londen op de marathon 2:35 en nog een jaar later deed hij er weer tien minuten af.

Way werd pas deze zomer bekend toen hij geselecteerd werd voor de marathon op de Commonwealth Games van dit jaar in Glasgow. Zijn verhaal ging viraal en hijzelf was beschaamd om aan de start te komen na al het mediacircus rond zijn deelname. Zijn gewicht aan de start bedroeg 67, net geen 40 kilo lichter dan wat hij 4 jaar eerder woog. Zijn prestatie op de Commonwealth Games was uitzonderlijk, hij werd 10de in 2:15:16.

In het begin deed Way het alleen om af  te vallen maar naarmate hij kilo’s verloor, groeide de passie voor het lopen. Hij paste zijn eet- en drinkpatroon aan en laat alleen zijn “oude “ik” toe in de week  na een marathon. Ook  is Way zeer leergierig naar nieuwe en andere trainingsmethoden. Voor hem bestaat er geen één juiste manier om te trainen. Ondanks zijn scherpe tijd op de marathon, gaat Way in een andere discipline op zoek naar succes. Hij wil volgend jaar als ultraloper meedoen aan het wereldkampioenschap 100km in het Qatarese Doha.

Way is voor velen een bron van inspiratie en motivatie, zelf vindt hij het leuk dat zoveel mensen door zijn verhaal geraakt zijn.

Het volledige artikel, met een essentiële training volgens Way, vindt u hier terug op de Engelse site Runners World.