Het was vandaag verzamelen geblazen in Roeselare voor een nieuwe CrossCup-manche. Vandaag werd niet alleen gestreden om het puntenklassement, maar stonden ook de felbegeerde EK-tickets op het spel. Wie zich met zekerheid mag opmaken voor een tripje naar Slowakije voor het EK veldlopen weten we pas maandagavond. Wie de beste papieren kan voorleggen weten we ondertussen wel, want de vrouwen hebben zopas hun wedstrijd afgewerkt. Imana Truyers trok knap de lijn door van de voorbije CrossCup-manches en werd eerste landgenote. Bij de beloften was het Vanessa Scaunet die verraste en als eerste de finish overschreed.

Het was Stephanie Barnes die er meteen duchtig de pees op legde en zich al snel afscheidde van de rest van het pak. Imana Truyers en de Russische Ekaterina Sokolenka duldden dit duidelijk niet en stelden alles in het werk om die voorsprong ongedaan te maken. Na één ronde slaagden ze in dit opzet en nam het duo het commando over. Niemand die hen nog kon bedreigen want Barnes moest haar inspanning bekopen en zakte helemaal weg in de wedstrijd. Ook Sofie Van Accom had het moeilijk. Zij moest eveneens de rol lossen en zag thuisloopster Hanna Vandenbussche en Nina Lauwaert voorbij snellen. Van Accom werd uiteindelijk vierde landgenote. Vandenbussche en Lauwaert vochten om de positie van tweede Belg. Het was uiteindelijk die eerste die het haalde waardoor Lauwaert naar de derde plek werd verwezen. Truyers moest uiteindelijk het onderspit delven voor de Russin, maar haalde het relatief gemakkelijk van haar landgenoten en mag dus de meeste hoop koesteren om over twee weken ons land te mogen verdedigen op het EK

Bij de beloften kon Vanessa Scaunet profiteren van een snelle start. Zij sprokkelde zo’n 100m voorsprong op haar dichtste belagers. Lisa Rooms en Charlotte Van Hese, die later nog vergezeld werden door Astrid Verhoeven, slaagden er niet in om Scaunet te remonteren.