Isaac Kimeli komt morgen als één van de favorieten aan de start in Roeselare voor de tweede individuele manche van de Easykit CrossCup. De 23-jarige Kimeli, regerend Europees kampioen veldlopen bij de beloften, doet morgen voor het eerst een gooi naar een EK-selectie bij de senioren. Vorig jaar was hij al de beste in Roeselare. Wij polsten naar zijn ambities.

Zoek niet naar de naam Isaac Kimeli in de uitslagen van de CrossCup van Mol. De atleet van ORT werkte namelijk een stage af in Zuid-Afrika met onder meer Simon Debognies en Riken Ost in zijn gezelschap. Die stage zal de komende twee weken zijn vruchten moeten afwerpen. “Ik kan terugblikken op een zeer vlotte trainingsstage. Ik heb alle trainingen zoals gepland kunnen afwerken. Ik heb er ook genoten van de goede weersomstandigheden. Bovendien ben ik naar België teruggekeerd met héél veel energie en zin om aan de start van een wedstrijd te komen”, aldus Kimeli.

Vorig jaar klaarde Kimeli op een impressionante wijze de klus bij de beloften. Mede door zijn gouden medaille kon het Belgische beloftencollectief achteraf het podium op voor de zilveren medaille in het ploegenklassement. “Mijn vorm is beter dan vorig jaar. Ik heb het aantal trainingskilometers opnieuw een beetje opgeschroefd en op die manier heb ik zeker progressie geboekt. Verder heb ik enkele trainingen afgewerkt waartoe ik vorig jaar niet in staat was. Ik heb mijn trainer zelfs al paar keer kunnen verbazen de afgelopen weken”, vertelde “Sjakie”.

Met het oog op morgen houdt de atleet vooral de druk van de ketel. “Ik wil ontspannen, maar gefocust aan de start komen. Ik hoop dat het een spannende strijd wordt tot aan de finish. Ik wil vooral een sterke koers lopen om met een goed gevoel naar Samorin, het stadje in Slowakije waar het EK plaatsvindt binnen twee weken, te kunnen afzakken. Eenmaal op het EK zal het vooral kwestie worden om een mooie ereplaats te behalen en ervaring op te doen bij de grote mannen. Het niveau zal toch een pak hoger liggen dan vorig jaar, ondanks de sterke generatie beloften. Met een plaats bij de beste 15 ben ik tevreden. We kunnen zeker iets betekenen als team met de senioren, maar dat zal afhangen van het wedstrijdverloop morgen en de beslissingen van de federatie”, verhaalde Kimeli.

De Belgische beloften, die sterkhouder Dieter Kersten al even moeten missen, zullen het zonder Kimeli moeten doen, maar hij gelooft rotsvast in de kwaliteiten van zijn ploeggenoten. “Simon Debognies kan voor een straffe stoot zorgen! Vorig jaar liet hij al een diepe indruk op me na door zijn achtste plaats op het EK als eerstejaarsbelofte. Ik hoop ook dat Robin Hendrix naar Samorin mag. Hij heeft heel wat stappen vooruit gezet en kan heel mooie dingen laten zien”, voegde Kimeli toe. Voor de overige plaatsen bij de beloften lijkt het een strijd te gaan worden tussen Dorian Boulvin, Michael Somers, Riken Ost en Jennen Mortier.

Kimeli streed vorige winter enkele keren om felbevochten zeges tegen Soufiane Bouchikhi, maar hij verwacht niet dat die laatste voor het meeste tegenwerk zal zorgen. “Mijn grootste concurrent? Dan denk ik aan iemand uit eigen rangen, namelijk Bashir Abdi”, besloot de duidelijk gemotiveerde atleet.