Nafi Thiam werd deze avond in Monaco beloond voor haar sterk seizoen met de IAAF Award van ‘Athlete of the Year’. Ze haalde het van polsstokspringster Ekaterini Stefanidi en langeafstandsloopster Almaz Ayana. Bij de mannen ging de trofee naar de Qatarese hoogspringer Mutaz Barshim.

De nog altijd maar 23-jarige atlete uit Namen blijft de ene prijs na de andere binnenhalen. Nadat ze vorig jaar de ‘Rising Star’-trofee heeft gewonnen, werd de meerkampster deze avond beloond met de prijs van Atlete van het Jaar. Daarmee is zij de eerste Belgische die deze eer te beurt valt.

Na haar schitterende seizoen in 2016 toonde Thiam dat ze nog meer in haar mars had. Haar goede vorm bevestigde ze opnieuw in 2017 door als vierde vrouw ooit boven de magische 7.000 puntengrens te gaan. Een bovennatuurlijke prestatie, die haar samen met de wereldtitel dit jaar in Londen, deze prijs opleverde.

Ook Usain Bolt werd deze avond beloond. Hij kreeg de ‘IAAF-president-award’ voor zijn roemrijke carrière. Verder vielen ook de Noor Karsten Warholm, wereldkampioen op de 400m horden, en de Venezolaanse Yulimar Rojas, wereldkampioene hink-stap-springen, in de prijzen. Zij werden beide verkozen tot ‘Rising Star’.