Aanstaande zondag mogen de benen van de atleten opnieuw spreken. De Easykit CrossCup-manche in Roeselare is dan ook verre van een onbelangrijke. Niet alleen de overwinning en punten voor het klassement staan op het spel, daarnaast is deze race zo goed als beslissend met het oog op een mogelijke selectie voor het EK veldlopen. Wie zich uiteindelijk plaatst voor Slowakije weten we pas maandagavond.

Imana Truyers – Foto: Peter Wagemans

Het belooft zondag een traditionele crossdag te worden in Roeselare. Het regende de voorbije dagen voldoende om er opnieuw een modderparcours van te maken. Imana Truyers kwam op de eerste individuele manche in Mol als eerste Belgische over de finish waarmee ze zichzelf tot topfavoriete bombardeerde voor dit weekend. Toch zal Sofie Van Accom zich niet zomaar gewonnen geven. De atlete van ACHL trainde zelfs nog wat bij in Portugal om helemaal top te zijn. Na de afmelding van Louise Carton zien andere atleten namelijk hun kans om internationale ervaring op te doen. De één zijn dood is namelijk de ander zijn brood. Zenobie Vangansbeke tankte vorig weekend vertrouwen door te gaan winnen in Deinze en wordt daarmee ook een geduchte tegenstander.

Bij de beloften vrouwen zijn alle ogen gericht op Lisa Rooms. Stephanie Barnes is eveneens van de partij en zal wellicht aan het front meestrijden voor de zege. Van de Russische Sokolenko wordt ook wat verwacht.

De Belgische favorieten van Atletieknieuws:

*** Imana Truyers

** Sofie Van Accom

* Lisa Rooms, Hanna Vandenbussche, Zenobie Vangansbeke, Hanne Verbruggen

De grote vier?

De senioren mannen solliciteren duidelijk naar een ploeg voor het EK in Slowakije. Hoe kan het ook anders met namen als Soufiane Bouchikhi, Isaac Kimeli, Bashir Abdi en Lander Tijtgat. De weelde is groot, en dan waagt Jeroen D’hoedt zich liever aan de korte cross en moet Pieter-Jan Hannes door een blessure wat gas terugnemen. Bouchikhi is door zijn zege in Mol wel dé favoriet die het moet gaan doen in Roeselare. Kimeli en Abdi zijn terug van hoogtestage en het is nog maar de vraag in welke vorm ze zondag zullen verkeren. De ervaren rot van het pak, Lander Tijtgat, heeft zijn crossbenen duidelijk teruggevonden en zal zijn huid duur verkopen.

Robin Hendrix, nu al dé revelatie van het winterseizoen?
– Foto: Peter Wagemans

Ook bij de beloften mannen loopt er heel wat weelde rond. Robin Hendrix is deze winter in zeer goede doen, net als Michael Somers die vorige week in Duffel kon zegevieren op de korte cross. Simon Debognies is terug van een hoogtestage en mikt op niets minder dan een EK-ticket.

De Belgische favorieten van Atletieknieuws:

*** Soufiane Bouchikhi

** Isaac Kimeli, Bashir Abdi, Lander Tijtgat

* Robin Hendrix, Simon Debognies, Michael Somers

Op de korte cross hoopt Jeroen D’hoedt op zijn elan van Mol te kunnen doorgaan. Ismael Debjani en Ali Hamdi zijn in Roeselare ook van de partij. Bij de junioren zijn Justine Tinck en Tim Van de Velde de uitgesproken favorieten voor een EK-ticket.