De laatste jaren draait het in de atletiekwereld niet enkel om de uitkomst, maar speelt ook materiaal een rol van betekenis. Wedstrijdschoenen en spikes krijgen herhaaldelijk een alinea toebedeeld in de media. Over een ander loopessential wordt echter geen woord gerept: de sportbeha. Dit cruciaal item voor dames heeft dan ook geen invloed op de prestaties, zou je denken. Niets is minder waar. Recent onderzoek toont aan dat een slechte sportbeha een negatieve invloed heeft op paslengte en ademhaling.

Meer dan 10% van de lopende vrouwen denkt dat een goede sportbeha niet nodig is als je een kleine cupmaat hebt, zo bleek uit een uitgebreide ondervraging van loopspeciaalzaak Runners’ lab. Het blijkt een grote denkfout te zijn.

Lopen is door de constante opwaartse beweging een high-impact sport, waardoor een goede sportbeha voor elke dame essentieel is. Bij te weinig ondersteuning kunnen er namelijk scheurtjes ontstaan in de huid en ligamenten, waardoor de elasticiteit ervan afneemt. Dit leidt op termijn tot onherstelbare schade aan de borst.

Een foute sportbeha, waar volgens statistieken 80% van de sportende dames schuldig aan is, heeft naast lichamelijke schade ook effect op prestaties. Eerder werd al aangetoond dat dit een negatieve impact heeft op de paslengte. Door te weinig ondersteuning zal de borst overmatig bewegen, wat leidt tot een verkorte paslengte van wel vier centimeter.

Recent is de invloed van een sportbeha op de ademhaling onderzocht, en ook daar vonden onderzoekers een correlatie. Een sportbeha kan voor een verhoogde submaximale zuurstofopname zorgen als atletes een verkeerde maat sportbeha dragen. Wanneer de sportbeha te strak rond de borst zit, zal de ademhaling sneller en moeizamer verlopen, wat de loopefficiëntie vermindert.

Wil jij zeker zijn dat je de juiste sportbeha draagt? Laat je deskundig adviseren. Bij Runners’ lab kan je specifiek voor sportbeha advies een afspraak maken. Woensdag 17 april zijn al hun zeven winkels bovendien uitzonderlijk open tot 21u00. Meld je hier aan om erbij te zijn op de laatavondopening.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in