Nog slechts 6 dagen en dan is het zover. Dan staat in Gent de IFAM Indoor op het programma. De ideale gelegenheid voor onze nationale toppers om zichzelf in een sterk internationaal veld te overtreffen. In deze reeks blikken we met enkelen van hen vooruit. Vandaag voor een keer geen atleet aan de beurt maar organisator Kim Barbé. De 35-jarige trainer van Eendracht Aalst is niet aan zijn proefstuk toe en vormt al enkele jaren een vaste tandem met Benjamin Adam. “Er staat ons een drukke week te wachten, maar het belooft een mooie avond te worden.”

Over 6 dagen wordt het wachten eindelijk beloond, hoe staan jullie als organisatie ervoor?

“Goed, de voorbereidingen verlopen volgens plan. De laatste week is traditioneel wel de drukste met onder meer de reeksindelingen en het transport van de atleten.  Gelukkig hebben we als team stilaan wel wat ervaring opgebouwd om in die drukke periode de controle niet te verliezen. Als we naar het deelnemersveld kijken, denk ik dat we zeker tevreden mogen zijn. Op elk nummer staan er verschillende sterke atleten aan de start, al missen we wel één echt grote ster. Atletiek komt relatief weinig in de media en in België zijn er dan ook niet zo superveel bekende atleten. Normaal gezien zijn de Borlées steevast van de partij maar zij slaan dit jaar op Olivia na het indoorseizoen over.”

Ik begreep dat jullie ook Nafi Thiam heel graag wilden strikken, maar zij hield de boot dit jaar af.

“Ik kan haar beslissing wel begrijpen. Na haar olympische titel werd ze verwacht op de ene uitreiking na de andere en heeft ze zowat de helft van de wereld gezien. Ze heeft er inmiddels een trainingsstage opzitten en ook de examenperiode heeft ze doorworsteld. Op 8 februari werkt ze een driekamp af in Parijs en de IFAM enkele dagen later past dan helaas niet in haar programma. Ze is er nog niet uit of ze zal meedoen aan het EK indoor. Jammer dat er ze er dit jaar niet bij is, maar we hopen haar volgend jaar wel op onze meeting te mogen bewonderen. Ook Pieter-Jan Hannes en Anne Zagré hadden we er graag bij gehad, maar door managementbelangen bleek dat onmogelijk. We hadden er gerust budget voor willen vrijmaken maar het mocht niet baten. Gelukkig zijn er in binnen- en buitenland nog voldoende atleten die wel interesse tonen om op onze wedstrijd in actie te komen.”

Naar welke atleten wordt het uitkijken?

“Eerst en vooral hangen er verschillende Belgische limietprestaties in de lucht. Toen wij voor het eerst deze meeting organiseerden was het onze bedoeling om de Belgen ook in eigen land eens een wedstrijd op maat te bieden en dat is na al die jaren nog steeds onze prioriteit. Daarom dat we dit jaar ook extra hebben geïnvesteerd in tempomakers. Op de 1500 meter wordt het uitkijken naar wat Sofie Van Accom uit haar benen kan toveren. Het is pas haar eerste indoorwedstrijd van het seizoen, maar mits een goeie wedstrijd moet die EK-limiet binnen haar bereik liggen. Op de 60 meter horden krijgen we een mooi duel tussen De Borger, Hanjoul en Broothaerts. Ook zij mogen het EK-minimum ambiëren en krijgen daarvoor sterke tegenstand uit het buitenland.”

“De 800 meter wordt eveneens een nummer om duimen en vingers van af te likken. Jan Van Den Broeck heeft zijn EK-ticket al beet maar wil graag nog wat van zijn tijd afknijpen. Hij zal alvast zijn mannetje moeten staan want met de Bosniër Amel Tuka komt de bronzen medaillewinnaar van het laatste WK naar de Topsporthal. Ook Mathias Broothaerts, Tobias Capiau en Cedric Nolf zullen in het verspringen moeten opboksen tegen buitenlandse toppers, net als Yannick Michiels in de 3.000 meter. Ook hier wordt er gezorgd voor tegenstand op maat en een haas met ervaring, Ali Hamdi.  Net als voorgaande jaren wordt het ook weer uitkijken naar het polsstokspringen. De Belgische vrouwen zijn in goede doen, bij de mannen moest Broeders helaas forfait geven maar kunnen we rekenen op enkele sterke Chinezen, Spanjaarden en Fransmannen. Laat ons tenslotte ook niet de baanrondes vergeten met onder meer hordeloopster Axelle Dauwens.”

Vorig jaar liep de Topsporthal aardig goed vol, welke opkomst verwacht je dit jaar? 

“Voor het neutrale publieke heb je misschien nog grotere namen nodig, maar ook dit jaar zal het publiek waar voor zijn geld krijgen. Het voorprogramma is iets ruimer dan vorig jaar en er lopen heel wat verschillende acties om ook de jeugd een kans te geven om eens te proeven van topatletiek. Het is moeilijk om te voorspellen hoeveel volk we mogen verwachten maar ik hoop toch wel op een even grote opkomst als vorig jaar. De ticketverkoop loopt momenteel iets beter dan in 2016 maar toen kenden we in de laatste week wel een enorme boost. Het zijn vaak kleine zaken die het verschil maken tussen 100 supporters meer of minder, maar een fijne avond wordt het zonder twijfel!”

Tot slot: er zijn ongetwijfeld nog mensen aan het twijfelen of ze volgend weekend al dan niet naar de Topsporthal afzakken. Waarom mogen ze de IFAM Indoor dit jaar absoluut niet missen?

“Ik hoop op heel veel volk en als enige internationale indoormeeting in België lijkt dat zeker geen utopie. Nog tot donderdag kunnen er tickets besteld worden op onze website, ook de dag zelf zullen de supporters nog hun plaatsje kunnen uitkiezen. Want dat is wel een nieuwigheid: behalve de zone voor de VIP mogen de toeschouwers nu overal een plaatsje nemen en kunnen ze tijdens de wedstrijd zich verplaatsen. Zo hoeven zij niet de volledige wedstrijd aan de start van de 60 meter te zitten, maar kunnen ze ook de kunstjes van de hoogspringers en nadien de verspringers bewonderen. Ik zou zeggen: kom de Belgische atleten een hart onder de riem steken op deze traditioneel sfeervolle meeting met ongetwijfeld tal van nationale en internationale topprestaties.”

Meer informatie over de IFAM Indoor en hoe je tickets kan bestellen vind je hier.