Met de CrossCup Relays van zondag 23 oktober nadert de start van het veldloopseizoen 2016-17 zienderogen. Om u alvast wat warm(er) te maken voor de Belgische crossen zal Atletieknieuws – in samenwerking met MegaSpike – dagelijks één of meerdere voorbeschouwingen online plaatsen waarbij een aantal (ex-)topatleten & andere prominenten uit de Belgische atletiekwereld de revue zullen passeren. Hanna Vandenbussche (AVR) is de volgende in het rijtje van onze “WinterKriebels” en kreeg volgende vragen voorgeschoteld:

Hanna Vandenbussche - Foto: Tomas Sisk
Hanna Vandenbussche – Foto: Tomas Sisk

Hoe verliep de voorbereiding op dit winterseizoen?
“Mijn voorbereiding op het crossseizoen is pas  vorige week gestart aangezien ik nog een redelijk zwaar ‘najaarsseizoen’ heb gepland. Ik nam tijdens de maanden september en oktober deel aan een pistewedstrijd (10.000m) en aan een reeks langere stratenlopen in Nederland (Tilburg, Amsterdam en Breda). Ik heb van die wedstrijden enorm genoten, niet alleen omdat de prestaties me vertrouwen gaven, maar ook omdat ik heel wat plezier beleefde op andere plaatsen en met andere atletes. Mijn pistewedstrijd in Duitsland begin september was één van de mooiste ervaringen. Het is fantastisch om – naast het strijden tijdens de koers – ook samen te werken voor een goede tijd. Daarnaast denk ik ook heel blij terug aan de halve marathon van Breda, waar ik mijn pr kon verbeteren naar 1u14. Het was een wedstrijd in de meest ideale omstandigheden, dankzij het gezelschap van mijn trainster en een perfecte haas Stefan Vanden Broeck.”

“Uit de teleurstellende ervaring van vorig jaar, de gemiste selectie voor Rio, heb ik heel veel geleerd en ben ik meer dan ooit gemotiveerd om iets te laten zien deze winter. Achteraf gezien kan ik wel terugkijken op een succesvol jaar met veel mooie momenten waarin ik ook mijn eigen grenzen kon verleggen. Dit heb ik enorm te danken aan mijn trainster Veerle, die mij het afgelopen jaar heel hard heeft geholpen op allerlei vlakken.

Welke wedstrijden staan er (reeds) op het programma?
“Ik wil mij deze winter vooral focussen op de CrossCup zal daarnaast heel weinig andere wedstrijden lopen. Begin januari loop ik nog de halve marathon van Egmond en enkele weken later de cross in Kerkrade.”

Wat zijn uw eigen ambities & verwachtingen?
“Mijn grootste ambitie bestaat erin gespaard te blijven van blessures, maar dat heb je zelf natuurlijk niet in de hand. Gelukkig word ik op een erg goede en professionele manier begeleid door kinesist Kjell De Hondt, dankzij wie ik op het vlak van stabilisatietraining al heel wat progressie heb kunnen maken. Ik wil zoals alle andere jaren nu vooral genieten van de CrossCup-wedstrijden en afwachten hoe ik zal presteren. We kunnen spreken over een aantal sterke atletes die enorm aan elkaar gewaagd zijn en dat zal het ongetwijfeld extra spannend maken. Ik hoop vooral in Roeselare een mooie prestatie neer te zetten, vooral omdat ik mij dit jaar heb aangesloten bij AVR.”

Wat verwacht u van uw rechtstreekse tegenstanders?
“Sofie Van Accom presteerde schitterend deze zomer met haar spectaculair snelle tijd op de 1500m. Tijdens het zomerseizoen komen we elkaar bijna nooit tegen, omdat we aan heel andere wedstrijden deelnemen. Dankzij de CrossCup komen atletes van compleet verschillende afstanden samen, wat het erg spannend en interessant maakt.”

Wat is uw favoriete trainings- of wedstrijdlocatie in de winter?
“Ik train momenteel op heel wat verschillende plaatsen in en rond Leuven, maar ook aan mijn eigen streek ben ik nog steeds erg gehecht. Het bos van Heverlee en het provinciaal domein van Kessel-Lo zijn mijn ideale trainingslocaties in Leuven. Zeker Kessel-Lo heeft iets speciaals voor mij, aangezien ik er tijdens mijn intervaltrainingen ook vaak dezelfde wandelaars tegenkom. Dit jaar hoop ik er vooral veel samen te kunnen trainen met Sandra Schenkel, die na een jaar vol blessureleed heel gemotiveerd is om te lopen. Ook in en rond Diksmuide ken ik ook een aantal prachtige trainingsrondes dankzij mijn loopvrienden daar.”

Wie wordt volgens u één vd revelaties (m/v) dit seizoen?
” Ik denk dat Ferihawat Tulu na haar erg sterke prestaties op de piste in Duitsland en in Amsterdam zeker iets kan laten zien tijdens de crossen. Verder ben ik zeer benieuwd naar de prestaties van onze olympische marathonatletes”

Voor welke MegaSpike-atleten heeft u gekozen en waarom?
* Veerle Dejaeghere (AVR – 27m)
* Dries Basemans (DCLA – 17m)
* Astrid Verhoeven (LEBB – 14m)
* Michel Basemans (DCLA – 10m)
* Ferahiwat Gamachu (RFCL – 9m)
* Kjell De Hondt (HULS – 8m)
* Evy Pieters (HAC – 7m)
* Vincent Bierinckx (ACHL – 6m)
* Steffen Fieuws (DCLA – 1m)
* Michele Vandevyvere (FLAC – 1m)

Meer info over deze interactieve Belgische veldloop-prono kan u terugvinden op www.megaspike.be.

winterkriebels