Trots op wat hij met zijn poulain Axelle Dauwens bereikt heeft, zo kijkt Philip Gilson terug op de afgelopen jaren. Van een bittere nasmaak door het vertrek van Dauwens naar Denemarken is helemaal geen sprake. Integendeel, hij staat achter de beslissing en blijft contact houden.

Vorige weekte geraakte bekend dat Axelle Dauwens naar Denemarken trekt om er een volgende stap in haar sportieve carrière na te jagen. Philip Gilson, de man die haar bracht tot op haar huidige niveau, steunt de keuze volledig. “Mijn motto is altijd geweest dat het om de atleet gaat, en niet om de trainer. Als deze keuze voor Axelle een stap voorwaarts kan betekenen, dan moet ze die maken. Ik hoop van harte dat ze die extra stap nog gaat maken, en zal de eerste zijn om haar te feliciteren als ze volgend jaar haar record aanscherpt.”

De beslissing is in onderling overleg genomen en komt ook helemaal niet uit de lucht gevallen. De overstap is een thema dat Gilson en Dauwens al vaak doorspraken. “We hebben er héél veel over gesproken, en daarbij zijn totaal geen harde woorden gevallen. Axelle heeft ook benadrukt dat het niet aan mij ligt. Ze zoekt vooral iemand om mee samen te trainen, en dat wordt Sara Petersen. Axelle is vorige week nog vier keer bij mij thuis geweest om te overleggen en heeft ook gevraagd om mijn schema’s te blijven opvolgen naar blessurepreventie toe.”

Gilson gaat rustig verder als trainer, en ziet het vertrek van de 400 meter horden-specialiste niet als een eindpunt. “Er staan in mijn groep genoeg atleten te popelen om door te breken. Ik hoop hen de ervaringen die ik met Axelle heb opgebouwd door te geven. Ik ben vooral trots op de weg die we samen hebben afgelegd. De eerste keer dat ik haar meenam op stage naar Tenerife werd ik gewoon uitgelachen. “Wie hebt gij hier nu meegenomen”, zeiden ze toen. En ondertussen werd ze twaalfde op een WK.”