Fietsen en toch een echt loopgevoel hebben; dat is de ElliptiGO. Je hebt er waarschijnlijk wel al iets over gehoord. Elliptische fietsen worden immers alsmaar populairder bij zowel topatleten als recreanten. De ElliptiGO combineert het beste van hardlopen, fietsen en crosstraining. Maar hoe werkt dat eigenlijk zo’n ElliptiGO?

“Bij elliptisch fietsen, maak je een loopbeweging om vooruit te komen. Je werkt dus als het ware een looptraining af, maar dan zonder dat je lichaam telkens een impact te verwerken krijgt. Die ‘low-impact-training’ maakt de ElliptiGO net zo interessant voor lopers die geblesseerd zijn of net uit blessure komen om hun algemene conditie op peil te houden”, vertelt Hendrik Maes van ElliptiGO België.

Olympiër Koen Naert (marathon, 22ste ) maakt al langer gebruik van de ElliptiGO. Naert had last van een blessure in de aanloop naar de Olympische Spelen en gebruikte het toestel om zijn conditie opnieuw op te bouwen. “De ElliptiGO was een echte openbaring voor mij en ik gebruik het toestel nu nog steeds naast mijn gewone looptrainingen. Met weinig of geen belasting kan ik zo een extra training afwerken zonder risico op overbelasting”, aldus marathonloper Koen Naert.

Koen Naert heeft een persoonlijk record van 2u10:31” op de marathon.
Koen Naert heeft een persoonlijk record van 2u10:31” op de marathon.

Pure fun

Maar je hoeft helemaal geen topsporter te zijn om een ElliptiGO te gebruiken. “Het is gewoon pure fun! Je kan met een elliptische fiets een stuk sneller gaan dan tijdens een gewone looptraining. Het toestel haalt makkelijk twintig tot veertig kilometer per uur waardoor je dus ook lange tochten kan maken”, aldus Maes.

Wie niet van fietsten houdt, maar wel graag eens wat verder loopt dan zijn dagelijkse rondje rond de kerktoren, heeft met de ElliptiGO dus een goed alternatief gevonden. Voor de competitiebeesten onder ons zijn er sinds kort ook al wedstrijden voor ElliptiGO’s.

Voor wie?

De ElliptiGO is inzetbaar bij enkel-, knie- , heup- , rug- en nekproblemen. Dankzij de rechtopstaande positie, train je naast je conditie ook je rompstabiliteit. Volgens Paul Van Den Bosch, de man achter Energy Lab en gewezen trainer van Sven Nys is het toestel “het ultieme revalidatie- en trainingstoestel voor jong en oud, recreant of topsporter”.

Met de indoortrainer kan je ook genieten van je ElliptiGO als het buiten te slecht weer is.
Met de indoortrainer kan je ook genieten van je ElliptiGO als het buiten te slecht weer is.