Op vrijdag 9 september mag de Memorial Van Damme opnieuw de IAAF Diamond League afsluiten. Het is de 40ste editie, en dat zal gevierd worden. Die jubileumeditie zal er alvast ééntje zijn zonder Usain Bolt. “Ik denk niet dat hij een meerwaarde zou zijn na al die nachten in discotheken,” besluit organisator Wilfried Meert.

Toch zullen er heel wat andere blikvangers zijn. De Nederlandse Dafne Schippers is dit jaar weer van de partij. Deze keer is het de Jamaicaanse Elaine Thompson die haar het vuur aan de schenen moet leggen. Verder hoopt Wilfried Meert ook op twee wereldrecords: “Op de 3.000m steeple zal dat gebeuren met olympisch Conseslus Kipruto, op de 5.000m hoopt de Ethiopische Almaz Ayana het record scherper te stellen,” zegt hij aan Sporza.

Verder zal er een atleet het opnemen tegen een wagen op zonne-energie. Een 600m-race waarin de man het opneemt tegen de machine. Maar ook de dagen voordien zal er al heel wat te doen zijn rond de Memorial. Zo zal er op 4 september op de Anspachlaan in Brussel een 200m worden gelopen waarin Jonathan en Dylan Borlée het tegen elkaar zullen opnemen. Ook de 200mH staat daar gepland. Axelle Dauwens en Anne Zagré zijn op die discipline de blikvangers, terwijl bij de mannen Damien Broothaerts, Denis Hanjoul en Michael Bultheel zullen deelnemen.

Een dag voor de laatste meeting van de Diamond League vindt de finale van het kogelstoten plaats. Op de Grote Markt in Brussel zullen de wereldtoppers het tegen elkaar opnemen in wat nu al een historische wedstrijd is. En daar eindigt het nog lang niet. Liefst 41 olympische medaillewinnaars staan op de startlijsten van deze 40ste Memorial Van Damme. Een jubileumeditie waar onze koning en koningin, de voornaamste Belgische olympiërs uit Rio en vele andere belangrijke figuren niet kunnen ontbreken.