Nadat de atletieksupporters in ons landje danig verwend werden de voorbije weken, viel er vandaag opnieuw wat te beleven. Plaats van gebeuren was de atletiekpiste van VITA te Ninove. De organisatie kon dit jaar terugvallen op minder internationale hoogvliegers dan vorige jaren, maar wel opnieuw een heel pak Belgische (sub)toppers, die succesvol de aandacht opeisten.

Dylan Borlée - Foto: Tomas Sisk
Dylan Borlée – Foto: Tomas Sisk

Dit keer stonden er geen internationale limieten meer op het spel in Ninove. Het wegvallen van deze limietenjacht bracht minder wereldtoppers richting Ninove, wel kon de organisatie andermaal rekenen op een algemeen stevig bezet deelnemersveld. Een resem atleten wilden vandaag nog een laatste keer vertrouwen tanken voor afreizen naar Rio de Janeiro (of een voorbereidende stage). Dit gold onder meer voor Cynthia Bolingo die ons land gaat vertegenwoordigen op de 200m. Na een blessureperiode raakt de CABW-atlete stilaan klaar voor Rio, en dat bewees ze met reekswinst en een tweede plaats overall in 23″52. Voor Yannick Meyer geen Olympische Spelen, maar met een knappe 10″62 in de 100m mocht hij net als Bolingo wel op het tweede hoogste podiumtrapje plaatsnemen. Hetzelfde geldt voor Dario De Borger, die in tegenstelling tot de andere twee wel hekjes moest overwinnen om tot 13″83 te komen op de 110m horden. Voor Kevin Borlée stond er een zwaardere wedstrijddag op het menu. Nadat hij in 20″86 de overwinning op zak stak op de 200m (bemoedigend na hamstringperikelen), won hij anderhalf uur later ook de 400m in 45″60. Ook broer Dylan Borlée kan met een fijn gevoel de laatste trainingsweken afwerken, zijn tweede plaats in 45″82 was goed voor een seizoensbeste. Op de baanronde bij de vrouwen nam Renée Eykens plaats tussen verschillende specialisten op die 400m. Eykens werd zesde in 55″02 (SB), maar ook Nenah De Coninck stond haar vrouwtje met 54″34 en een derde plek in diezelfde race.

Stijn Baeten - Foto: Tomas Sisk
Stijn Baeten – Foto: Tomas Sisk

Op de 800m sloot Sofie Van Accom haar seizoen in schoonheid af. Na een indrukwekkende 1500m op de KBC Nacht, zorgde de atlete van AC Herentals met 2’04″03 opnieuw voor een besttijd. Van Accom eindigde daarmee als 8ste, winst was er voor de Canadese Butterworth in 2’03″16. Bij de heren geen Belgen, maar wel een snelle Australiër. Peter Bol toonde met winst én een PR van 1’45″41 dat hij klaar is voor zijn eerste Olympische Spelen. Op de 1500m maakte Zenobie Vangansbeke een erg goeie indruk. Met 4’14″49 moest ze de overwinning wel net aan de Nederlandse Manon Kruiver (4’13″87) laten, de Oost-Vlaamse bevestigt met deze chrono dat ze er na een lastige periode weer helemaal staat. Ook bij de heren liet het jonge Belgische geweld zich opmerken, dit keer onder de namen van Stijn Baeten en Pieter Claus. Beide heren bewezen op het einde van het seizoen nog over frisse benen te beschikken met voor Baeten een flinke verbetering naar 3’38″05, maar ook Claus kneep een stukje van zijn record af met 3’39″11. Baeten moest enkel de Zweed Jonas Leanderson (3’37″78) voor zich dulden, Claus snelde in diezelfde wedstrijd als 7de over de meet. Afsluiten bij de loopnummers doen we met de 5.000m waar de Marokkaan Tarik Haddadi mocht vieren na 13’41″23, Jeroen Hendrikx (13’56″79 – 2de) en Steven Casteele (13’57″76 – 4de) waren de twee Belgen die onder de 14 minutengrens doken.

Kato Van Den Brulle - Foto: Jasper Jacobs
Kato Van Den Brulle – Foto: Jasper Jacobs

In de kampnummers verging het onze landgenoten niet allemaal evengoed. Bram Ghuys slaagde er in het hoogspringen niet in om over zijn aanvangshoogte van 2m09 te wippen, de Japanner Ryo Sato won het pleit met 2m18. Nog Japanners aan het feest in het verspringen (Moro Tasuhiro – 7m58) en het kogelstoten (Takeda Reiji – 17m40). Bij de dames schreef Jolien Boumkwo het hamerslingeren op haar naam met 63m75, in het kogelstoten was de Nederlandse Melissa Boekelman te sterk, 17m30 voor Boekelman tegenover 16m05 voor Boumkwo. In het speerwerpen kwam de beste prestatie van Kato Van Den Brulle. In eigen streek en mogelijk met steun van een schare fans wierp ze de speer naar een nieuwe recordafstand van 53m53. Ook in het hoogspringen was de zege voor een Belgische, met name Hannelore Desmet. De atleet van AV Looise mocht het podium opspringen na een jump over 1m82, daarmee bleef ze de Nederlandse meerkampster Broersen en de Amerikaanse Capponcelli voor.

(later meer)

De uitslagen van deze 26de editie van de Memorial Rasschaert vindt u hier.