Het is niet eenvoudig om in de drukke Vlaamse atletiekagenda een nieuwe meeting van niveau te introduceren. Toch is dat een project waar ze jaar na jaar in Ertvelde meer en meer succesvol in zijn. De Gouden 3000m is stilaan een traditie op de agenda van menig (middellange) afstandsloper. Ondanks een nieuwe datum (komende maandag 11 juli) krijgen we ook dit jaar weer spektakel te zien in AS Rieme. Organisator Xavier Rondas ziet die flexibiliteit immers beloond met een drievoudige (allerlaatste) limietpoging voor de Spelen.

Foto: Tomas Sisk
Foto: Tomas Sisk

De Gouden 3000m valt dit jaar inderdaad op de allerlaatste selectiedag voor kwalificatie voor de Spelen in Rio, later deze zomer. Neo-Belg Peter Callahan strandde eerder deze week in de reeksen van de 1500m op het EK, maar hoopt in Ertvelde alsnog onder de 3’36″20 te duiken om naar de Spelen te mogen. Voor hem werd die 1500m zelfs toegevoegd aan het programma. Hoewel verschillende youngsters het dit jaar zeker behoorlijk doen op die metrische mijl, slaagde enkel Pieter-Jan Hannes er voorlopig in om zich op die afstand te plaatsen voor Rio.

Een tweede limietrace vinden we terug bij de vrouwen. Daar zal Rani Nagels het tempo verzorgen op de 800m. Die race is vooral op maat gemaakt voor de Nederlandse Sanne Verstegen, die ook op het EK nog de halve finales van de 800m haalde, maar ook daar is de internationale aandacht present.

Ook op de 800m bij de mannen krijgen we een race richting Rio. Daar zal Jan Van Den Broeck tempomaken richting 1’46, vooral voor enkele internationale atleten. Hij krijgt naast enkele buitenlanders onder meer ook Viktor Benschop in zijn spoor.

Mats Lunders - Foto: Peter Wagemans
Mats Lunders – Foto: Peter Wagemans

Op de stevige deelnemerslijst vinden we verder vooral – opnieuw – een diep veld op de intussen gekende 3000m. Bij de vrouwen zal tempogemaakt worden richting 9’50, terwijl bij de mannen 8’00 geambieerd wordt. Specialist Thomas De Bock is de geknipte man om die chrono na te streven. Onder meer (een wederoptredende) Mats Lunders, Kim Ruell, Jeroen Hendrikx (in goede doen dit jaar), marathonloper Stijn De Vulder en Lukas Van Assche willen in die reeks maar wat graag hun records aanscherpen. Ook voor overige tempo’s worden verschillende hazen voorzien.

Het programma van de Gouden 3000m bekijk je hier. De deelnemerslijsten kan je hier raadplegen.