“Sla er het jaarboek maar op na!” klonk het vorige week nog. Pronkerig? Stoeferig? Geenszins, want de Gouden 3000 in Ertvelde bewees opnieuw – ondanks dat het pas de derde editie was – zijn mooie reputatie. Kim Ruell besloot de midweekse atletiekavond met winst op het hoofdnummer en deed dat in een derde Belgische jaartijd.

Veerle Van Linden - Foto: Tomas Sisk
Veerle Van Linden – Foto: Tomas Sisk

De ambitie om van de Gouden 3000 één van de beste nationale 3000m-meetings te maken, lijkt meer en meer waarheid te worden. Aan een poging om alle persoonlijke bestes op te sommen, durven we ons intussen amper te wagen. Met bij de vrouwen een langgerekte solo van Veerle Van Linden (9’31″53) en bij de mannen spurtwinst voor Kim Ruell (8’05″91) stonden bovendien enkele klinkende namen op het hoogste schavotje. Ruell kreeg die overwinning allerminst cadeau en had in de slotmeters nog de handen vol met een bont gezelschap. Onder meer Jeroen Hendrikx (net als Ruell niet toevallig sinds kort onder het trainerschap van Pieter Desmet), Jean Pierre Weerts, Steven Casteele, Stijn De Vulder en Nick Van Peborgh maakten op een ronde van het einde aanspraak op winst. De top-5 bleef op het Ertveldse tartan uiteindelijk onder de 8’10 en kwam zo gezamenlijk de top-10 in België binnen dit jaar. Ook juniors Jennen Mortier (8’37.48) en Nathan Sevenois (8’37.67) kwamen in hun leeftijdscategorie de 10 beste prestaties van 2015 binnen. Bij de vrouwen hadden daarvoor al Jolien De Schaepmeester (10’29.75) en Sirine Chamtouri (10’30.19) hetzelfde gedaan.

Jeroen Hendrikx - Foto: Peter Wagemans
Jeroen Hendrikx – Foto: Peter Wagemans

Op de 800m had thuisloper Gieljan Baete als enige de ambitie om de snelle tempomaker te volgen. Na een verschroeiende openingsronde en 1’21 op 600m miste hij kracht in de eenzame slotmeters. Hij won uiteindelijk wel overduidelijk in 1’52″68. De 800m bij de vrouwen was een klofje naar de hand van Lindsay Van Basselaere. De juniore van ACME stoof naar 2’11″98, amper dertig honderdsten boven haar vierde nationale jaartijd.

Op de spurtnummers tekende Lisa Lammens voor een achtste scholierentijd op de 100m (12″51). Ze zou later ook de 200m op haar naam schrijven en ook daar de top-10 dit jaar mee binnenkomen. Bij de vrouwen was er dubbele winst voor belofte Flore Stappers. Cadet Ciel De Bundel liep voor eigen publiek naar 11″88. Junior Massimo Renson was met zijn 11″36, een evenaring van zijn seizoensbeste, een maatje te sterk voor de senioren. Ook de 200m was voor de FLAC-atleet, al bleef hij daar 3 honderdsten boven zijn beste 2015-prestatie.

Beliezer Xavier Rondas was een tevreden man na een derde geslaagde editie. “De omstandigheden waren ideaal”, zei hij na afloop. “Een aangename temperatuur, amper wind en alle tempomakers hebben goed hun werk gedaan. Het kon dan ook niet anders dat veel atleten hun records braken. De 3000m was zelfs van hoger niveau dan het vorig jaar al was. Volgend jaar opnieuw!”

Bekijk alle uitslagen van de Gouden 3000 hier.

Meer info vind je op www.gouden3000.be