Sla er maar eens het Jaarboek op na. Zowel bij de mannen als vrouwen vinden we in de ranglijsten van de 3000m opvallend veel ‘Ertvelde’ terug. Gieten we dat even in cijfertjes dan was de Gouden 3000 vorig jaar de derde beste 3000m-meeting in België. Bij de mannen scoort de meeting drie toptiennoteringen. En zelfs veertien tijden in de top 50. (beste tijd Thomas De Bock in 8’05″76). Bij de vrouwen rangschikken elf Ertveldse tijden zich in de top 50 en twee in de top tien. (beste tijd Valerie Van Bogaert in 9’43″76). Ook komende woensdag verwachten we weer heel wat spektakel in de Ertveldse ‘Hoge Wal’.

Foto: Tomas Sisk
Foto: Tomas Sisk

Die indrukwekkende statistieken vragen om een woordje uitleg. We legden ons oor te luister bij een van de deelnemers Stijn De Vulder. “Ik denk dat het ‘geheim’ van de meeting in de hazen zit”, vertelt de atleet uit Geraardsbergen. “Organisator Xavier Rondas probeert altijd zo goed mogelijke hazen te zoeken. Hij gaat daarbij te rade bij de atleten zelf en vraagt naar de gewenste tempo’s. Combineer die aanpak met evenwichtige, niet te overvolle reeksen, en je creëert ideale omstandigheden voor records. Vorig jaar trad ik zelf nog aan als haas maar dit keer wil ik zelf mijn kans wagen. De vorm gaat in stijgende lijn en ik hoop om eindelijk nog eens mijn record van 8’10” te breken.” Aan die besttijd moet haas Valère Hustin hem helpen. Ook de tegenstand doet zijn duit in het zakje. Kim Ruell, Jean-Pierre Weerts, Lukas Van Assche, Nick Van Peborgh, Sam Valgaeren Steven Casteele,… zijn namen die altijd garant staan voor stevig weerwerk. “Het deelnemersveld oogt weer mooi. Hopelijk zit het weer ook mee. Vooral de wind is belangrijk. Vandaar dat we de 3000m pas vanaf 21u geprogrammeerd hebben. Dan is de wind meestal gaan liggen”, vertelt Rondas. Cedric Van de Putte en Levi Hoste nemen de atleten van 8’25” en 8’50” op sleeptouw. En zelfs aan de minder snelle atleten werd gedacht. Zo trekt Ruud Van Cauteren voor 9’20”. Hangt daar een Belgisch mastersrecord in de lucht?

Astrid Verhoeven - Foto: Tomas Sisk
Astrid Verhoeven – Foto: Tomas Sisk

Bij de vrouwen knapt Astrid Verhoeven het haaswerk op. Hier wordt gemikt op een tijd onder de 10min. Misschien gaan we zelfs naar 9’50”. Verder zal er ook een haas aanwezig zijn voor 10’20”.

De 3000m staat uiteraard centraal maar ook de 800m werd voorzien van tempomakers. Thijs Van Peteghem wil enkele atleten onder de 1’50” loodsen. Maar ook de mannen die mikken op 1’55” of 2’00” hebben een haas ter beschikking. Dinja De Win gaat voor 2’10”-2’12” bij de vrouwen, al zijn zij die eerder aan 2’20” dachten ook aan het juiste adres.

“Een meeting organiseren is gemakkelijk. Elke club kan een wedstrijd aanvragen en op de kalender plaatsen. Maar daar stopt het vaak en het hoeft dan ook niet te verwonderen dat weinig atleten de weg naar je organisatie vinden. Niet leuk voor de club die er moeite, tijd en energie insteekt. De atleten valt echter niets te verwijten, op een kleine meeting valt immers niets te rapen. Vaak lopen, springen of werpen ze alleen en dat betekent al op voorhand een mindere prestatie. Elke atleet door middel van een geschikte tempomaker een race op maat aanbieden, daar is het ons om te doen. En dat wierp de voorbije jaren al zijn vruchten af. We willen opnieuw één van de beste 3000m-meetings van België zijn.

Om de wedstrijden nog aantrekkelijker te maken werden bonussen ingevoerd. “Zowel in de 800 als 3000m kunnen de atleten een extra premie verdienen als ze onder een bepaalde tijd lopen. We hebben die tijden bewust niet te scherp gezet zodat de drempel niet te hoog ligt. En omdat de 3000m centraal staat is er op die afstand ook podiumgeld voorzien”, besluit Rondas.

Meer info op www.gouden3000.be.

Voor de late beslissers: Online inschrijven kan nog tot vanavond!