Sven Van den Bergh zorgde afgelopen weekend op het BK AC voor een heuse knalprestatie door zich als scholier te plaatsen voor de finale op de baanronde. In die finale ging hij vanuit de ongunstige baan 1 van start. De 17-jarige atleet, uitkomend voor AVKA, liet dit echter niet aan zijn hart komen. Integendeel: de scholier snelde in het zog van onder meer Julien Watrin, Robin Vanderbemden en Jonathan en Dylan Borlée naar een nieuw Belgisch record bij de scholieren.

Het nieuwe BR van 47”17 is drie honderdsten beter dan het vorige record dat dateerde van 2006 en op naam van Jens Panneel stond. Het zorgde eerst en vooral voor het nodige ongeloof bij de snelste Europese scholier van het moment, die zo’n tijd nooit had verwacht bij de aanvang van het outdoorseizoen.

“Het doel dit jaar was om me te kwalificeren voor het EK voor scholieren. Die limiet leek relatief haalbaar, aangezien ik indoor al degelijke tijden liet optekenen op zowel de 200, 300 (met een BR van 35”11; red.) als de 400 meter (48”93; red.). Het wou echter in het begin van het zomerseizoen niet echt vlotten, want ik dook maar moeizaam onder de 50 seconden, maar op het Vlaams Kampioenschap AC vielen alle puzzelstukjes in elkaar en dook ik met 47”65 ruim onder de limiet”, aldus Van den Bergh.

“Dit gaf toch wel een geruststellend gevoel. Zeker omdat ik vorig jaar ook de limiet voor het EYOF-kampioenschap behaalde, maar toen slechts één loper mocht afgevaardigd worden. Hierdoor mocht Jonathan Saccoor deelnemen aan dat kampioenschap. Gelukkig hebben we nu allebei die limiet en kunnen we samen naar Tbilisi, aangezien de federatie opteerde voor de mogelijkheid om twee atleten per discipline af te vaardigen. In Tbilisi hoop ik vooral ervaring op te doen in afwachting van de komende jaren (met een tijd van 47”17 kan hij ongetwijfeld naar het EK voor junioren van volgend jaar; red.). Het is namelijk mijn eerste afspraak op internationaal niveau. Die eerste plaats op de Europese ranglijst en dat Belgische record voelen nog wat onwennig aan. Het dringt echt nog niet door, aangezien ik vorig jaar nog maar net onder de 50 seconden wist te duiken met 49”88” voegde de Blaasveldenaar eraan toe.

Binnen twee weken gaat het eerste EK voor scholieren van start in Tbilisi. Van 14 tot en met 17 juli zal er een stevige Belgische delegatie afzakken naar de Georgische hoofdstad om er te strijden met de beste scholieren uit Europa. U kan dit uiteraard hier volgen aan de hand van verslagen.