Zoë Laureys bezorgde ons land zopas een derde medaille op het EK scholieren in Jeruzalem. In de finale van de 400m horden ging Laureys als favoriete van start. De atlete van Duffel zette knap haar tweede tijd ooit neer, maar moest nipt de duimen leggen tegen de Britse Ophelia Phy. Na het zilver van Némo Rase en het brons van Merel Maes is het nu dus opnieuw zilver voor de Belgische delegatie.

Op deze slotdag van het EK scholieren was het vooral uitkijken naar wat Zoë Laureys zou klaarspelen op de 400m horden. Laureys was namelijk met de snelste tijd van alle deelnemers naar Jeruzalem afgezakt en maakte dus een grote kans op eremetaal. De jonge atlete stond daardoor met behoorlijk wat stress aan de start.

Laureys moest ondanks een knappe laatste rechte lijn nipt haar meerdere erkennen in de Britse Ophelia Phy, die een nieuw kampioenschaprecord neerzette van 58″09. Met een tijd van 58″22 en tweede plaats mag onze landgenote echter niet ontevreden zijn. Het is pas de tweede tijd uit haar carrière.

In het polsstokspringen eindigde Lola Lepère mooi op plaats vijf. Lepère begon haar competitie foutloos op 3m60. Ook op 3m75 kende ze geen enkel probleem. Vervolgens ging de lat naar 3m85, drie centimeter onder het seizoenbeste van onze landgenote, maar daar ging het tot drie keer toe mis. Voor een medaille was minstens 3m85 nodig. Ook Nina Van Pelt verlaat het EK met een knappe vijfde plaats, al scheelde het maar een zucht of ze mocht het podium op. Met een tijd van 2’10″48 strandde Van Pelt op amper zeventien honderdsten van het brons.

Simon Jeukenne deed het met een zesde plaats in de finale van de 2.000m steeple eveneens goed. In een hele snelle wedstrijd, waarbij het wereldrecord bij de scholieren sneuvelde, liep Jeukenne naar een persoonlijk record van 5’52″08.

Op de tweede dag van de tienkamp presteerde Dai Keïta wederom op niveau. Na drie persoonlijke records op dag één, sneuvelde vandaag meteen een vierde record op de 110m horden. Keïta snelde ondanks lichte tegenwind naar 15″35. In het polsstokspringen volgde nog een evenaring van zijn PR van 4m50. Met nog 39m55 in het discuswerpen, een iets mindere 40m12 in het speerwerpen en 4’53″29 op de afsluitende 1500m prijkt Keïta op plaats twaalf in de eindstand. Met 6.950 doet hij een fractie beter dan zijn persoonlijk record.