Ondanks de wisselende omstandigheden zijn er toch nog drie nieuwe EK-limieten uit de bus gekomen. Dat hebben we te danken aan de jonkies Robin Vanderbemden en Julien Watrin, maar ook de wederopstanding van Olivia Borlée mocht er zijn.

Het begin was alvast veelbelovend. Op de 400mH stuwden Nenah De Coninck en Axelle Dauwens elkaar naar zeer snelle tijden. Dauwens kwam met 55”68 dicht bij een Belgisch record, Nenah De Coninck verbeterde zich dan weer fors en mag met 56”27 stilaan denken aan de olympische limiet (56”20). Niet alleen in het Koning Boudewijnstadion gebeurden er straffe dingen. In Nijvel, waar het BK hamerslingeren plaatsvindt, imponeerde Boumkwo opnieuw. Ze wierp met 67m30 een nieuw Belgisch record.

Anne Zagré zette met 12"93 een mooie tijd neer. - Foto: Peter Wagemans
Anne Zagré zette met 12″93 een mooie tijd neer. – Foto: Peter Wagemans

Toch grepen enkele atleten naast de laatste kans voor het EK te Amsterdam. Bram Ghuys en Hanne Van Hessche lukte het niet om over de EK-hoogte te springen, Cedric Nolf kwam dan weer 16cm tekort bij het verspringen. Maar dé ontgoocheling van het BK was Damien Broothaerts. Hij werkte op een natte piste zijn 110mH zeer snel af en bleef met 13″63 onder de EK-limiet. Die tijd werd later gecorrigeerd naar 13″68, wat tevens dezelfde tijd is van het EK-minimum. Een iets te strakke meewind zorgde er echter voor dat de tijd ongeldig werd verklaard. Vanavond valt de beslissing over deze kwestie. Anne Zagré kroonde zich tot Belgisch kampioen op de 100mH. Daarmee toonde ze dat ze klaar is voor het Europees kampioenschap binnen anderhalve week.

De 400m bij de mannen zorgde eveneens voor ongeloof, zowel in positieve als negatieve zin. Julien Watrin en Robin Vanderbemden knalden op de piste en kwalificeerden zich zo met de beloftelimiet voor Amsterdam. Jonathan Borlée stelde dan weer teleur. Hij werd met 46”59 vierde. Zo minder goed was de ene Borlée, zo goed was de andere: Olivia Borlée toonde dat ze opnieuw over een heel snel paar benen te beschikken en plaatste zich op de 200m meteen voor Amsterdam én Rio.

De live-updates kan u opnieuw bekijken via deze link.

Alle resultaten van de voorbije BK kan u terugvinden via deze link.