Niet minder dan 2500 aanmeldingen zijn er dit jaar voor de International Flanders Athletics Meeting (IFAM). Dat de relatief jonge organisatie zo niet alleen in de breedte heel goed scoort, maar ook kwalitatief een bijzonder sterk veld heeft vergaard, blijkt al snel bij het doorpluizen van de deelnemerslijsten. Een bloemlezing… euh, voorbeschouwing!

Spurt

Julien Watrin - Foto: Jasper Jacobs
Julien Watrin – Foto: Jasper Jacobs

Op de 100m bij de mannen blonk Gibrilla Pato Bangura van Sierra Leone lange tijd uit bovenaan de inschrijvingslijsten met een persoonlijke beste van 10″09. Hij stond in 2001 al op het WK in Edmonton. Pas vandaag regelde de organisatie ook de start van Dentarius Locke op de 100m en 200m. De Amerikaan heeft een seizoensbeste van 10″12 (100m) en 20″57 (200m) en bracht laatst nog wereldrecordhouder Usain Bolt bijna in verlegenheid (bekijk de video hier). Verder is het uitkijken naar het Nederlandse duo Patrick Van Luijk en Joren Tromp. Deze eerste Nederlander staat ook op de dubbele afstand met een tweede tijd onder de inschrijvers. Daar hoopt Julien Watrin zijn sprintbenen wat aan te scherpen, al zijn ook Arnaud Destatte en Arnout Matthijs van de partij. Snelste Belg op de vlakke 100m is op papier de 30-jarige Jean-Marie Louis (10″48), maar ook Belgisch kampioen Yannick Meyer (10″60) is na blessureleed opnieuw op zoek naar zijn snelste benen. Bij de vrouwen liep Tahesia Harrigan-Scott (Britse Maagdeneilanden) al eens 11″13 op het kortste baannummer. Hanne Claes dubbelt op 100m en 200m en kan mogelijks tweemaal van een snelle A-reeks profiteren. Ook zij komt terug na blessureproblemen, maar is vastbesloten om in 2016 opnieuw te scoren. Ook Belgisch recordhoudster op de hoge horden, Anne Zagré, loopt de 200m.

Martyn Rooney - Foto: Filip Bossuyt
Martyn Rooney – Foto: Filip Bossuyt

“Geen Dylan Borlée op de baanronde”, zo kregen we eerder deze week al te horen. Papa Jacques oordeelde dat hij niet fris genoeg was en stuurde aanvankelijk enkel Jonathan Borlée de baan op. Ook hij zal er uiteindelijk niet bijzijn. Na zijn mindere baanronde op de Diamond League in Rabat wil Jacques ook hem liever thuishouden en blessures vermijden.  Martyn Rooney is wel van de partij. Rooney is verdedigend Europees kampioen (al moet hij zich van zijn federatie focussen op de Spelen) op de 400m. Zijn landgenoot Rabah Yousif was vorig jaar ook nog goed voor 44″54. Ook de Ier David Gillick liep al eens onder de 45 tellen, maar was dit jaar nog niet sneller dan 48″. Dertien atleten hebben op de 400m een persoonlijke beste onder de 46 seconden, wat hoogst indrukwekkend is. Ook de 400m bij de vrouwen is aardig bezet. Op kop van het klassement pronkt de Franse Marie Gayot, die op het EK in Zürich goud haalde op de 4x400m en dat kunstje ook op het EK indoor in 2015 overdeed. Laetitia Libert is (uiteraard met alle respect) de ouderdomsdeken die echter de laatste jaren enkel sterker wordt. Justien Grillet gaf aan te zullen focussen op de 4x400m, waardoor zij voor haar individuele 400m opteert voor het voorprogramma.

Foto: Tomas Sisk
Justien Grillet – Foto: Tomas Sisk

Horden

Isabelle Pedersen - Foto: Tomas Sisk
Isabelle Pedersen – Foto: Tomas Sisk

Isabelle Pedersen zien we geregeld op Belgische atletiekvelden. De Noorse voert dit weekend de IFAM-ranglijsten op de 100m horden aan. Ook het Nederlandse meerkamptalent Nadine Broersen is er in laatste instantie bij in het Putbosstadion. Naast de horden doet ze ook mee aan het kogelstoten. Bij de mannen is dubbel Olympiër Ronald Forbes de ranglijstaanvoerder. Hij is al 31 jaar oud, maar liep dit jaar nog 13″36. Dario De Borger liep dit seizoen al naar 13″70, maar wil daar nog 7 honderdsten afknabbelen om het EK te halen. Op de 400m met hindernissen kon Axelle Dauwens meedoen voor winst, maar zij moet geblesseerd forfait geven. Ze loopt mogelijks wel op de aflossingen. Bij de mannen liepen 16 heerschappen al onder de magische 50 seconden. Zo ook Tim Rummens, maar die mikt na blessureperikelen eerder op een chrono onder de 51″. Ook Michael Bultheel staat bij de late aanmeldingen. Hij is al zeker van de Spelen maar miste op woensdag in Dakar nog de EK-limiet. De Zuid-Afrikaan Cornel Fredericks is op papier de snelste man. Hij won in 2014 nog de Commonwealth Games en de Afrikaanse kampioenschappen op de lage horden.

Foto: Tomas Sisk
Michael Bultheel – Foto: Tomas Sisk

Afstand

Thijmen Kupers - Foto: Erik Van Leeuwen
Thijmen Kupers – Foto: Erik Van Leeuwen

De 800m en 1500m bij de mannen zijn in de breedte allicht (opnieuw) de sterkst bezette nummers van de IFAM. De Nederlander Thijmen Kupers trekt de wereld rond op zoek naar zijn OS-limiet (1’45″20) en houdt daarbij ook halt in Oordegem. Zijn PR is slechts 8 honderdsten trager. Een zevental atleten die starten op de IFAM liep al eens onder de 1’46. Aaron Botterman (1’46″17) zou zich ooit graag bij dat kliekje scharen, dus krijgt de Gentenaar allicht een race op maat. Hij is net als Stijn Baeten en Aurèle Vandeputte in de eerste plaats op zoek naar een EK-ticket. Op de metrische mijl liep de Keniaan Nixon Chepseba in 2012 als 22e ooit onder de 3’30. Ook voormalig Europees 1500 meter kampioen en nummer vijf van de laatste Spelen Henrik Ingebrigsten wordt – net als deze zomer op het EK – één van de favorieten voor winst in Oordegem. Mohammed Shaween werd in 2012 Aziatisch kampioen op de 1500m. Het leeuwendeel van de snelste 1500m-Belgen is er niet bij op de IFAM, al is Tarik Moukrime aan een aangename comeback bezig, zo bewees hij vorige week nog. Op dezelfde afstand bij de vrouwen mag Sofie Van Accom hopen op een snelle A-reeks om haar richting het EK te stuwen. Daar start onder meer Isabel Macias, zilver op het EK indoor in 2013. Op de 800m bij de vrouwen schurken dan weer heel wat atletes tegen de magische grens van de 2’00 aan, met de Britse Alison Leonard, zilver op het WK voor scholieren en vierde op het WK voor junioren, op kop. Ook de Nederlandse Sanne Verstegen verkeerd in bloedvorm en wil die 1’59 zien staan. Ook de jonge Renée Eykens kan die grens bijna ruiken, maar mikt vooral op een verbetering van haar PR om het EK te halen. De 5000m staat als allerlaatste gepland, maar met het jonge Keniaanse duo Frederick Kipkosgei (zilver op het Afrikaans juniorkampioenschap) en Ambrose Bore staat ook daar internationaal niveau aan de start. De Zuid-Afrikaan Gladwin Mzazi werd al tweemaal Universiade-kampioen. Soufiane Bouchikhi haalde uit op de interclub en wil in Oordegem voor een snelle chrono gaan. Lukt hem dat, dan zal hij nooit ver van het EK zijn. De 3000m steeple bij de mannen trekt opnieuw heel wat internationaal volk, maar – net als bij de vrouwen – helaas geen Belgen die vooraan kunnen meespelen.

Renée Eykens - Foto: Peter Wagemans
Renée Eykens – Foto: Peter Wagemans

Werp

De amper 19-jarige Roemeen Andrei Rares Toader wierp dit seizoen al 20m32 en steekt daarmee boven de rest van het deelnemersveld in het kogelstoten uit. In het discuswerpen kan hetzelfde gezegd worden van de Zuid-Afrikaan Victor Hogan die met zijn 67m62 maar liefst derde op de wereldranglijst in 2016 staat. Hij werd al driemaal Afrikaans kampioen. Het speerwerpen kleurt op de IFAM Indisch. Bij de vrouwen staat een duo – Annu Rani en Suman Devi – aan te schurken tegen de grens van de 60m, terwijl bij de mannen Neeraj Chopra (dit jaar) en Rajender Singh (vorig jaar) hun speer al eens verder dan 80m prikten (beiden exact 82m23).

Spring

Bram Ghuys - Foto: Filip Bossuyt
Bram Ghuys – Foto: Filip Bossuyt

Bij de mannen klaarden al drie atleten de grens van de 8 meter in het verspringen. Dat kan een heel reeksje Belgen, Cedric Nolf, Jeroen Vanmulder en Nicolas Stempnick in het bijzonder, mogelijks inspireren om dicht bij de EK-limiet van 7m96 te komen. De Nederlandse nationaal recordhouder Ignisious Gaisah (zilver op het WK in 2013) wordt de man om naar uit te kijken. In het hoogspringen is Bram Ghuys op zoek naar drie centimeter extra op zijn seizoensbeste om het EK te halen. Hij kondigde deze week pas een trainerswissel aan – benieuwd als dat al meteen kan opleveren. Het hoogspringen bij de vrouwen is een Belgisch onderonsje met Hanne Van Hessche als favoriete. In het polsstokspringen haalde Ben Broeders vorig weekend op het Vlaams kampioenschap de EK-limiet én een top-3 notering aller tijden. Mogelijks geeft dat hem (op dezelfde piste) opnieuw vleugels op de IFAM. Ook tienkamper Thomas Van Der Plaetsen komt op één van zijn betere nummers meedoen in Oordegem. Net als Bultheel komt ook polsstokspringster Fanny Smets over van het Senegalese Dakar voor een nieuwe limietpoging. Zij moet haar record evenaren om het EK te halen.

Bekijk alle deelnemerslijsten hier.

 

Meer informatie over de IFAM vind je ook op www.ifam.be

Alle IFAM koorts artikels vind je hier.