“Ik wil zeker naar het EK te Amsterdam”, aldus Bram Ghuys (23). Hij focust zich al een tijdje op het minimum van 2m26, maar kon die hoogte deze winter nog niet overschrijden. Met een lange stage in Tenerife achter de rug en wat extra krachttesten in de benen hoopt de hoogspringer van Atletiek Vlaanderen zich deze zomer bij de Belgische EK-selectie te voegen.

Wat heeft dit indoorseizoen jou geleerd, zit je op schema voor het outdoorseizoen?

“Ik heb een zeer goede winter achter de rug. Ik sprong vaak over de 2m20, wat er wel op duidt dat ik momenteel een zeer hoog basisniveau heb. Jammer genoeg kreeg ik voor het BK indoor wat last aan de voet waardoor voluit springen niet was aangeraden. Na het indoorseizoen nam ik twee weekjes rust, ook om mijn voet te laten herstellen. Sindsdien verliep alles vlekkeloos.”

Hoe heb je het afgelopen maanden aangepakt? Heb je iets veranderd ten opzichte van vorig jaar?

“We hebben hetzelfde schema aangehouden als normaal. Na de twee weken rust trok ik voor een 17-daagse stage naar Tenerife om daar de opbouw richting zomer af te sluiten. Specifieke verschillen zijn er vooral bij de powertrainingen te merken. Zo doe ik nu wat meer krachttesten en extra lenigheids- en stabiliteitsoefeningen. Mijn snelheid heb ik eveneens kunnen optrekken voor deze zomer en vandaar de keuze om mijn aanloop wat te verlengen. Dit rendeerde meteen afgelopen zondag in Brussel. Ik geraakte er over de 2m21 en had enkele goede sprongen op 2m26.”

Met welke ambities trek je deze zomer de spikes aan?

“Ik wil zeker naar het EK in Amsterdam. Ook de olympische limiet van 2m29 zit ergens in mijn achterhoofd. 5cm hoger springen van mijn huidig persoonlijk record is echter wel nog veel. Mits de perfecte sprong op het perfecte moment, zit dat er mogelijks wel in. Verder staat ook deelname aan de Memorial Van Damme en de Belgische titel op mijn verlanglijstje.”

Staat het EK in Amsterdam bovenaan je verlanglijstje? Hoe realistisch is het minimum van het hoogspringen?

“Het EK staat inderdaad helemaal bovenaan mijn lijst! De limiet staat op 2m26 terwijl mijn record op 2m24 staat. Dankzij een goede winter en opbouw naar de zomer zit het minimum er zeker in. Ik sprong immers afgelopen week al op die hoogte en mits enkele aanpassingen zit ik zeker bij de Belgische selectie. Ik heb de hoogte in de benen.”

Hoe ziet je programma eruit, welke wedstrijden staan reeds gepland en aan welke wedstrijden hoop je mee te doen?

“Mijn schema staat al vast tot aan het BK AC eind juni. Zondag ga ik hoogspringen en 110mH lopen op de interclub, met eventueel nog een aflossing er bij. De week erna heb ik het Vlaams kampioenschap in Oordegem op zaterdag en de FBK Games in Hengelo op zondag. Wat volgt zijn de IFAM en de Flanders Cup in Oordegem, om vervolgens voor 10 dagen te gaan trainen in Monte Gordo. Het BK wordt mijn afsluiter van het eerste deel van het seizoen, dit ook de laatste kans zijnde om het EK-ticket binnen te rijven.”

Tot slot, kijk eens in je glazen bol: Welke atleet/atlete zorgt deze zomer voor dé absolute topprestatie in België?

“Ik kijk absoluut uit naar wat Philip Milanov gaat presteren. Na zo’n seizoenstart hoort hij echt wel bij de kanshebbers voor Amsterdam en Rio! Het is ook leuk om eens een andere discipline in de schijnwerpers te zien staan, omdat in België de aandacht vaak naar loopnummers gaat. Ik duim alleszins voor hem, en hoop dat ik het vanop de eerste rij mag meemaken.”