Ontkennen had zelfs voor de bescheiden Louise Carton geen zin meer: zij en niemand anders was torenhoog favoriete voor de Belgische titel op de lange cross bij de dames. Dat was er ook aan te merken: een opvallend ontspannen Carton stond bij de start wat te dollen met Hanne Vandenbussche. Na wel erg lang gespannen wachten in starthouding, weerklonk dan toch het startschot voor het vrouwenveld.

Snel trokken twee dames erop uit: Carton en Dejaeghere. Achter hen vormde zich kortstondig een groepje van zeven met Julie Van De Velde, Imana Truyers, Stephanie Barnes (buiten competitie), Astrid Verhoeven, Charlotte Dewilde, Vandenbussche en Sofie Van Accom. Met Van de Velde en Van Accom nog in de running om de derde plaats in het eindklassement van Truyers over te nemen, werd het daar een wedstrijd in de wedstrijd.

Van de Velde zonderde zich snel af van de rest van het achtervolgende groepje, terwijl Carton vooraan Dejaeghere onder druk zette met enkele speldenprikken. Met nog twee ronden te gaan, had Carton een kloofje van twee seconden op Dejaeghere, Van De Velde volgde dan al op twaalf seconden. De wedstrijd lag in een beslissende plooi. In de achterhoede haalde Barnes Van De Velde nog bij, maar veel veranderde dat niet. Carton kon rustig vieren. Er kon zelfs een elegant buiginkje vanaf. Nu ja, wat heet elegant na zes kilometer wedstrijdinspanning. Dejaeghere eindigde op acht seconden. Een duidelijk moegestreden Van De Velde werd knap vierde, maar omdat Truyers vijfde werd, kwam de derde plaats in de eindrangschikking van die laatste niet meer in gevaar.

Korte cross: Rooms kan het ook op de korte afstand

Met de korte cross bij de dames werd het BK veldlopen goed en wel afgesloten. Al na zo’n 400 meter drukte Lisa Rooms, die voor de gelegenheid de lange cross links liet liggen, stevig door. In haar spoor kreeg ze Charlotte Jacobs, de Belgische indoorkampioene op de 1500m, en Renée Eykens mee. Eykens, die zich in de zomer ook toelegt op het kortere werk, kreeg afgelopen week in onze poll de meeste stemmen achter haar naam, maar moest uiteindelijk toch het onderspit delven voor OEH-atlete Rooms. Eykens kwam met een sterk eindschot echter nog gevaarlijk dichtbij, maar moest genoegen nemen met het zilver. Het brons ging uiteindelijk naar Jolien Van Hoorebeke, die nog een stevige sprint in de benen had.

De uitslag vindt u het snelst hier.