Het was alweer eventjes stil geweest rond tienkamper Hans Van Alphen, maar met het krieken van de lente is de sympathieke Van Alphen opnieuw van de partij. Van Alphen, die slechts een beperkt indoorseizoen afwerkte, maar er wel een degelijke voorbereiding met stages erop heeft zitten, steekt zijn zomerambities niet onder stoelen of banken. Hij wil zich voor de derde en laatste keer kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Van Alphen slaagde er niet in om zich vorige zomer al te plaatsen voor de Spelen in Rio. “Eind mei doe ik in het Oostenrijkse Götzis een eerste poging om de olympische limiet te halen”, aldus de 34-jarige Van Alphen op donderdag bij de voorstelling van de olympische outfit in Brussel. Die olympische limiet staat op 8100 punten. “In Götzis moet het echt gebeuren. Hoewel er enkele weken daarna nog mogelijkheden zijn, heb ik de stevige concurrentie echt wel nodig. Ik kan geen 8.100 punten scoren voor vijf man en een paardenkop.” Van Alphen is overigens de enige Belg die de prestigieuze meerkamp in Götzis ooit wist te winnen.

“Ik sluit niet uit dat ik er na 2016 nog een jaar bij doe”, blikt Van Alphen alvast verder vooruit. “Maar negen kansen op tien denk ik toch dat het na dit jaar voorbij is.” Van Alphen nam al deel aan twee Olympische Spelen, in 2008 en 2012, waar hij vierde werd.

Lees ook meer op Het Nieuwsblad.