Nafi Thiam was dé grote naam van het BK meerkampen, dat zich het afgelopen weekend in de Gentse Topsporthal voltrok. De 21-jarige Naamse werkte gisteren haar vijfkamp op een mooie manier af, al bleven de uitschieters uit. Of hoe zo’n vijfkamp, eigenlijk elke meerkamp, telkens een sterk groepsgevoel weet te creëren, maar Nafi eigenlijk een behoorlijk eenzame dag beleefde op een al even eenzame hoogte. Een kort overzicht van haar prestaties.

Nafi Thiam - Foto: Ruben Van den Berghe
Nafi Thiam – Foto: Ruben Van den Berghe

Om tien uur werd de vijfkamp op gang geschoten met de 60m horden. Thiam toonde meteen dat de concurrentie weinig in de pap zou te brokken hebben. Met 8”49 bleef ze echter zeven honderdste verwijderd van haar prestatie tijdens haar recordvijfkamp, die ze vorig jaar op het EK indoor in Praag liet noteren. Er moesten dus extra punten gesprokkeld worden. Al liep dat niet van een leien dakje, want in het hoogspringen was de derde poging op 1m88 en 1m91 pas de goede. Op 1m94 mocht het niet zijn voor Thiam, waarvoor het respect groot is, aangezien de competitie zich moeizaam op gang trok op een hoogte van 1m25. Haar opwarming begon eigenlijk pas wanneer de meeste atletes het hoogspringen noodgedwongen voor bekeken moesten houden. Het was mooi om zien hoe Thiam na elke sprong om raad ging vragen bij coach Roger Lespagnard. De middagpauze kon goed aangevat worden met een bonus van 10 punten op haar recordvijfkamp.

In het kogelstoten, het eerste nummer na de middag, lukte Thiam drie keer een degelijke poging met als beste worp 14m59, maar de uitschieter bleef uit, waardoor ze terug wat achterstand op haar persoonlijk record opliep. Het verspringen volgde en het nieuwe persoonlijk record dat ze vorige week op het kampioenschap van de Franstalige liga liet optekenen, beloofde alvast veel goeds. De drie pogingen tijdens een meerkamp zijn echter snel voorbij en de eerste was meteen de beste met 6m23, wederom degelijk, maar licht onvoldoende in vergelijking met haar beste vijfkamp.

Nafi Thiam - Foto: Tomas Sisk
Nafi Thiam – Foto: Tomas Sisk

Dat de afsluitende 800m niet het favoriete nummer is van Thiam is een klein understatement. Er wordt wel hard aan het nummer gewerkt. Ze vond in Noor Vidts van VAC echter wel de perfecte locomotief voor de eerste drie van vier baanrondes. De laatste ronde was er één met een duidelijke versnelling, maar door de iets te trage doorkomsttijden stopte de klok na 2’22”84. Wat beter is dan tijdens haar beste vijfkamp, maar niet genoeg om haar persoonlijk record in totaal aan te scherpen. Het puntentotaal werd aangedikt tot 4678 punten, waarmee ze amper 18 punten onder haar beste vijfkamp ooit blijft. Het Belgische record van Tia Hellebaut, dat op 4877 punten staat, zal dus nog zeker één winter standhouden. Al moet het gezegd zijnde dat het toch straf is om zo’n vijfkamp neer te zetten zonder zware concurrentie.