Manuela Soccol en Willem Van Schuerbeeck zijn eerste landgenoten geworden op de Egmond Halve Marathon. De marathonspecialisten zetten knappe prestaties neer in het internationaal getinte veld. Winst was er voor de Ethiopiërs Genet Yalew bij de vrouwen en Yekeber Bayabal bij de mannen. In de Nederlandse badplaats was het een gevecht tegen de wind. Het werd de langzaamste halve marathon in Egmond sinds 1985. Dankzij de tegenwind ging de eerste 10km pas in 36 minuten.

De Egmond halve marathon is elk jaar goed voor een sterk bezet deelnemersveld. Op de zware omloop (de eerste helft van het parcours is het op het strand beuken tegen de zeewind in) wordt vaak al een eerste selectie gemaakt. Onder meer Willem Van Schuerbeeck en Florent Caelen, beiden routiniers in het Nederlandse straatcircuit, overleefden die eerste kilometers goed. Het was Van Schuerbeeck die aan de meet het meeste kruit over had. Hij werd uiteindelijk elfde in een verdienstelijke 1u10’58, al is het belangrijker dat hij zo minder dan 2 minuten verloor op de winnaar. Andere landgenoten bleven niet ver achter, want ook Florent Caelen, Jesse Stroobants, Jean-Pierre Weerts, Michael Brandenbourg en Regis Thonon haalden de top-20 nog.

Ook bij de vrouwen waren onze Belgische marathonloopsters in goede doen. Manuela Soccol werd 10e in 1u25’35. Els Rens werd 16e.

Winst in Egmond was er voor de Ethiopiër Yekeber Bayabal in 1u08’08. Tweede werd de Keniaan Bernard Kipyego voor de Ethiopiër Abera Kuma. Bij de vrouwen won de Ethiopische Genet Yalew.

Abdi Nageeye eindigde, net als vorig jaar, als eerste Nederlander als vierde. Ook Khalid Choukoud en Ronald Schröer eindigden in de top tien.

Bekijk de uitslagen hier.