De drang om steeds sneller te gaan tijdens marathons eist zijn tol. In het eerste wedstrijddeel van de mythische afstand worden te toppers als het ware belaagd door de locomotieven van de weg. In de afgelopen edities van de steeds razendsnelle marathon van Berlijn ging de organisatie nog een stap verder en werden de hazen in een soort gevangenisplunjes gehesen. Als onderdeel van de World Marathon Majors lijkt de marathon van Chicago ook genoodzaakt om hazen te voorzien, al stapten ze dit jaar van dit gebruik af.

Een mooie daad is het eigenlijk na 26 jaar met hazen, die de parcoursrecords zo scherp maakten dat u best even gaat zitten als u er wordt mee geconfronteerd. Het record bij de vrouwen staat al 13 jaar op de Britse werelrecordhoudster Paula Radcliffe. De tijd van 2u17:18 was toen goed voor het wereldrecord, maar Radcliffe zou in Londen een half jaar later nog beter doen! Bij de mannen krijgen we met de Keniaan Dennis Kimetto ook de regerende wereldrecordhouder op de lijst met snelste tijden ooit in Chicago. Kimetto liet in 2013 2u03:45 klokken, slechts 22 seconden boven het wereldrecord, dat zijn landgenoot Wilson Kipsang toen één week eerder liet noteren. Ondertussen is Kimetto de eenzame heerser als enige man ooit onder de 2u03.

Terug naar de wedstrijd van vandaag met geen al te grote namen,  dat hoeft ook niet altijd zo te zijn. Met de Kenianen Sammy Kitwara en Dickson Chumba stonden de nummers twee en drie van vorig jaar aan de start. Reden genoeg dus om spanning te verwachten. Het waren dan ook deze twee mannen, die het na 30km tactische steekspelletjes in een behoorlijk grote groep welletjes vonden en besloten weg te springen. Vooral het gezapige tempo, lees “voor één keer niet richting wereldrecord”, deed hen de knuppel in het hoenderhok gooien. De twee Keniaanse kemphanen vochten een verbeten duel uit. Beide heren losten elkaar af aan het voorste front en de winnaar was nog niet meteen gekend. Het was Chumba die zich op het einde net iets sterker toonde, waardoor hij nog een bonus van 25 seconden wist bijeen te scharrelen. Zijn eindtijd bedroeg 2u09:25, hoort u de criticasters al komen? Sammy Ndungu, opnieuw een Keniaan, maakte het feestje compleet door naast zijn twee landgenoten te mogen staan. Al heeft hij er wel een pittig sprintje moeten uitpersen om zijn buur uit Ethiopië, Gebru Birhanu voor te blijven. Anders had het voor een kleine domper op de Keniaanse feestvreugde gezorgd. Deze editie zal ongetwijfeld niet ingaan als de snelste ooit, maar we zagen eens de menselijke kant van de lopers. Er was voor één keer geen streven naar perfecte tijden aanwezig. Wie het tactisch goed had aangepakt én de nodige frisheid overhield, mocht zegevieren. Chumba liet weten tijdens een interview na de race dat hij met hazen zeker 2u05 had kunnen lopen vandaag, maar wat hij ook wist te zeggen was dat hij niet zeker was of hij dan wel had gewonnen…

Bij de vrouwen kregen we een heel ander verhaal. Hier geen tactisch uitgekookte race met een relatief traag begin, want be beuk werd er onmiddellijk ingegooid. Het tempo ging zodanig de hoogte in dat het groepje vrouwen even op weg leek naar een tijd onder de 2u20! Het enthousiasme van de zeven overgebleven dames van het elitegroepje werd halfweg wat getemperd door het feit dat een negatieve split vereist zou zijn. Vooraan bleven de verschillen beperkt. Het bleef een secondespel voor winst tot op het bittere eind. De voorsprong van de wereldrecordhoudster op de halve marathon, de Keniaanse Florence Kiplagat, bedroeg na 40km slechts acht seconden op haar Ethiopische concurrente Yebrgual. Aan de finish zou Kiplagat er nog twee seconden bovenop doen. 2u23:33 werd de eindtijd  voor onze winnares, geen persoonlijk record, maar toch een sterke tijd! In haar zog doken nog vier dames onder de 2u25. Tevens zorgde de Amerikaanse Deena Castor, 42 ondertussen, voor een straffe stoot, want zij bracht het Amerikaans record bij de masters naar 2u27:47.

Liep er iemand mee die u kent, of bent u gewoon benieuwd naar wat de rest van het pak van zo’n 45.000 lopers ervan afbracht? Neem dan zeker eens een kijken naar de resultaten door  hier door te klikken!