Hans Van Alphen heeft woensdagnamiddag zijn goede hart en snelle benen getoond in de Hasseltse winkelstraten. De 33-jarige Belgische recordhouder op de tienkamp was aan het shoppen, toen er plots een dief vandoor ging met een riem. Van Alphen zette de achtervolging in én dat met heel wat toeschouwers.

De atleet stond aan de kassa bij Ambiorix op de Havermarkt, waar hij zopas een paar schoenen had aangekocht. Op dat moment ging er een dief aan de haal met een riem. Het signaal voor Van Alphen om zijn snelle benen nu ook buiten de piste te etaleren.

“Zonder opwarming en in jeans ging het niet zo snel. Maar ik zag wel dat ik hem kon inhalen. Ik besliste dan ook om stevig te beginnen lopen. Het was maar een kereltje van 16 of 17 jaar en eenmaal hij op zijn fiets sprong en de buit liet vallen, ben ik gestopt. Je weet maar nooit wat zo’n dief doet als je hem bij zijn lurven kan vatten”, dixit Van Alphen aan Het Belang van Limburg.

Voor Van Alphen werd het ook een eerste ervaring met een uitzinnig publiek door een prestatie buiten de piste. “Ik werd herkend door heel wat mensen en ik werd zelfs aangemoedigd! De verkoopster van Ambiorix was erg blij en dankbaar”, aldus de tienkamper aan Het Belang van Limburg. “Stelen om daarna weg te lopen is een slecht plan als er zich een Olympiër in de winkel bevindt! Deze dief zal nu wel twee keer nadenken. Al was zijn blik op zijn gezicht echt wel goud waard”, reageerde de vierde van de Olympische Spelen in Londen op zijn Twitter.