Frédéric Xhonneux houdt het het atletenbestaan voor bekeken. De tienkamper van Excelsior, die de laatste jaren indruk maakte op de twintigkamp, kan terugblikken op een rijkgevulde atletiekloopbaan.

Foto: Tomas Sisk
Foto: Tomas Sisk

Xhonneux, die inmiddels 32 lentes telt, heeft er een mooie carrière opzitten. Met 8.142 punten snoepte hij in 2008 het Belgisch record van Hans Van Alphen af en wist hij zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Peking. Een blessure op de eerste dag verhinderde Xhonneux echter om zijn tienkamp tot een goed einde te brengen. Verder nam de Brusselaar ook nog deel aan een EK indoor (2007) en WK outdoor (2005). Maar ook op het einde van zijn carrière sloeg Frédéric Xhonneux nog heel wat atletiekliefhebbers met verstomming. Hij maakte de overstap naar de twintigkamp, en deed het daar zelfs zo goed dat hij eind juni dit jaar nog het wereldrecord aanscherpte. Maar liefst 12.363 punten wist hij over de twintig disciplines op één dag te sprokkelen. Dat Xhonneux een alleskunner is, zette hij overigens nog kracht bij op het afgelopen wereldkampioenschap in Peking. Daar deed hij voor het eerst dienst als co-commentator voor de RTBF, en het mag gezegd worden: ook deze taak volbracht hij met verve. Bedankt voor alles, Frédéric!