Het Diamond League-circuit kreeg in Brussel met zijn Memorial Van Damme zijn afsluitende meeting. Een pak topatleten verzamelde vandaag in het Koning Boudewijnstadion waar ze voor een vol publiek nog één allerlaatste keer het onderste uit de kan probeerden te halen. De uitslagen van deze internationale hoogmis vindt u onderaan.

De vrouwen van het discuswerpen waren de eersten van het Diamond League-deelnemersveld die het veld mochten betreden. De Kroatische Sandra Perkovic was vooraf al zeker van eindwinst, maar dat belette haar niet om nog een keer uit te halen. Ze won in Brussel met 67m50 en bleef daarmee de Cubaanse wereldkampioene Denia Caballero (65m77) voor.

Het kogelstoten bij de mannen is met zijn verrassende wendingen altijd een partij om naar uit te kijken. Ook vandaag geen gebrek aan spanning: de Nieuw-Zeelander Tom Walsh won met 21m39 van de Jamaicaan Richards O’Dayne (21m37) en Joe Kovacs (21m35). Die laatste haalde dus net de broodnodige punten binnen om de Diamond Race op zijn naam te schrijven. Zijn grootste concurrent, David Storl, werd vierde.

Dario De Borger - Foto: Tomas Sisk
Dario De Borger – Foto: Tomas Sisk

Dario De Borger won “the battle of the sexes” en snelde naar een persoonlijk record van 13”56. Jammer genoeg wordt die tijd niet gehomologeerd en blijft zijn beste tijd op 13”59 staan. De Jamaicaanse Lewis Abigail werd tweede en eerste vrouw in 13”72. Wereldkampioene Caterine Ibarguen won voor de dertigste keer op rij. Een laatste sprong van 14m60 bleek voldoende om haar concurrentes voor te blijven.

Marieke Vervoort - Foto: Tomas Sisk
Marieke Vervoort – Foto: Tomas Sisk

De 400m wheelchair was hét moment van Marieke Vervoort. Ze ging voluit en finishte knap derde in 1’10”02. Ze moest alleen twee atletes voor zich dulden die een “iets betere rompstabiliteit” hebben. Onze Belgische Wielemie was achteraf dolgelukkig en het hele stadion bedankte haar met een staande ovatie.

De 100m voor blade runners werd gewonnen door de Brit Jonathan Peacock in 10”99. De Amerikaan Richard Browne, die vorig jaar op de Memorial nog een wereldrecord neerzette op de 200m, veroorzaakte een valse start en moest afdruipen. De 400m bij de mannen, die geen deel uitmaakte van de Diamond League, werd gewonnen door Renny Quow. De man uit Trinidad en Tobago bleef met 45”29 Kevin Borlée opnieuw voor. Zo waren de nummers één én twee net dezelfde als vorig jaar.

Michael Bultheel - Foto: Tomas Sisk
Michael Bultheel – Foto: Tomas Sisk

Dokter Michael Bultheel moest het op de 400m horden opnemen tegen zwaar internationaal geschut. De overwinning op die discipline ging naar de bronzen medaillewinnaar op het WK, Jeffery Gibson. Bultheel werd vierde in 49”66 en bleef de wereldkampioen Nicholas Bett voor. De Amerikaan Bershawn Jackson, die op het voorbije WK nog zwaar tegenviel, werd tweede en wint daarmee de Diamond Race.

Justin Gatlin - Foto: Augustas Didzgalvis
Justin Gatlin – Foto: Augustas Didzgalvis

Hét spektakelstuk van de avond dan: de 100m bij de mannen. Het werd een hele spannende sprint die Justin Gatlin maar nipt naar zijn hand wist te zetten. Hij won in een matige 9”98. De Qatarees Femi Ogunode werd in dezelfde tijd tweede, de Fransman Jimmy Vicaut volgde één honderdste later op een derde plaats. De overwinning van de Diamond League ging hier eveneens naar Justin Gatlin, die later op de avond de 200m aan zich voorbij liet gaan met hamstringproblemen die 75 meter ver in de 100m waren opgedoken. Hij wilde geen risico’s nemen met het oog op de Olympische Spelen volgend jaar. Het was diezelfde Femi Ogunode die de 200m won in 19”97, een Amerikaans record.

Dat het de laatste wedstrijd van het seizoen was, was bij verscheidene atleten zichtbaar. De vermoeidheid speelde af en toe parten en ook Pieter-Jan Hannes kon er niet aan ontsnappen. Hij werd zevende na een moeizame laatste hectometer op de 1500m in 3’40”04, terwijl zijn seizoensbeste op 3’35”95 staat. De overwinning ging naar de Fransman Morhad Amdouni in 3’36”92.

De Fin Pitkämäki won het speerwerpen. De verwachte man, Julius Yego, haalde maar moeizaam de top 8 na drie beurten en daarna hield hij het zelfs voor bekeken. De overwinning ging dus met 87m37 naar de bronzen medaillewinnaar van het voorbije WK. Ook de Diamond League schrijft hij zo op zijn naam.

Christian Taylor - Foto: Erik Van Leeuwen
Christian Taylor – Foto: Erik Van Leeuwen

Een leuk duel zat er ook aan te komen bij het hink-stap-springen. Pedro Pichardo ging op zoek naar revanche naar de verloren wereldtitel aan Christian Taylor. Maar hij moest vandaag opnieuw de duimen leggen voor de Amerikaan. Taylor won het event én de Diamond Race met 17m59. De Cubaan Pichardo werd tweede met 17m06.

De 200m bij de vrouwen dan. Het langverwachte duel tussen Allyson Felix en Dafne Schippers werd er een om duimen en vingers bij af te likken. Het was wereldkampioene op die afstand, Schippers, die het haalde voor de olympische kampioene. 22”12 was de winnende tijd, Felix kwam na 22”22 over de finish en wint de Diamond Race.

De kwalitatief beste wedstrijd kwam er met de 3000m steeple. Met een meetingrecord, Afrikaans record en beste wereldjaarprestatie ontpopte de Tunesische Habiba Ghribi zich tot een ware heldin. Met 9’05”36 deed ze zes seconden beter dan haar eigen vorige wereldjaarbeste. Misschien nog beter voor haar is dat ze er revanche nam na haar zilveren plak op het WK. Ze versloeg in Brussel de wereldkampioene Kiyeng met vijf seconden en nam zo weerwraak.

Adam Kszczot - Foto: Tomas Sisk
Adam Kszczot – Foto: Tomas Sisk

Over naar de 800m bij de mannen. De Pool Adam Kszczot kon optimaal profiteren van de afwezigheid van wereldkampioen Rudisha en won in 1’45”12. Nijel Amos sprintte naar de tweede plek én de overwinning in de Diamond Race. Amel Tuka vervolledigde het podium.

Publiekstrekker Renaud Lavillenie kreeg de handen een aantal keren op elkaar. Hij ging in het polsstokspringen hoog genoeg voor de overwinning en wist met 5m95 zijn seizoen in schoonheid af te sluiten. Wereldkampioen Barber werd tweede met 5m85. Ook de diamanten gaan naar de Franse Lavillenie.

Ook Anne Zagré heeft er al een fantastisch seizoen opzitten. Maar de laatste loodjes wegen het zwaarste en in Brussel geraakte ze zelfs niet onder de 13 seconden. In een Amerikaans onderonsje haalde de goedlachse Dawn Harper-Nelson het met 12”63 van Sharika Nelvis en de jonge Jasmin Stowers. Dankzij die overwinning mag ze ook een collectie diamanten aan haar palmares toevoegen, want ze staat bovenaan in het klassement van de Diamond Race.

Sifan Hassan - Foto: Erik Van Leeuwen
Sifan Hassan – Foto: Erik Van Leeuwen

Als de 3000m steeple al zo hoogstaand was, wat dan gezegd van de mijl bij de vrouwen? Er werd gelopen voor een wereldrecord, maar zover kwam het niet. De Keniaanse Chepngetich Kipyegon haalde het van Sifan Hassan in een indrukwekkende tijd: 4’16”71. Die chrono is goed voor een meetingrecord, Afrikaans record en beste wereldjaarprestatie. De Nederlandse liep naar de tweede plek en kon pronken met de overwinning in de Diamond Race en een nieuw nationaal record (4’18”20).

De voorlaatste discipline, de 400m, werd gewonnen door Shaunae Miller van de Bahama’s. Zij ging in de laatste meters op én over de Amerikaanse Francena McCorory en steekt zo na het zilver in Peking nu de overwinning op zak. De diamanten gaan wel naar McCorory en zo kan ook zij haar seizoen in schoonheid eindigen.

Een snelle 5000m dan om het af te leren. Er werd heel snel gelopen en dat was ook duidelijk te zien. Het ‘peloton’ kwam al snel op een lint en na enige tijd vielen er al enkele scheuren. Vooraan bleef men het tempo echter goed verzorgen waardoor een wereldjaarprestatie in het vooruitzicht kwam. Een duel tussen de nummers drie en vier op het voorbije WK leek er aan te komen. In de laatste ronde versnelden de Ethiopiërs Yomif Kejelcha en Hagos Gebrhiwet waardoor niemand nog kon volgen. Anders dan op het WK is dat Yomif Kejelcha nu wel voor zijn landgenoot wist te finishen waardoor hij de Diamond Race op zak steekt en een wereldjaarprestatie (12’53”98) op zijn naam schrijft.

Hiermee viel ook meteen een doek over de Memorial Van Damme 2015 en het atletiekseizoen. Hét atletiekevenement werd afgesloten met een fantastisch liveoptreden gevolgd door een spetterend vuurwerk. We kunnen terugblikken op een geslaagde Memorial die met drie wereldjaarprestaties de verwachtingen opnieuw heeft ingelost. Even rust nu dus voor de atleten, supporters én wij, journalisten.

Alle resultaten kan u bekijken via deze link.