Voorafgaand aan het hoofdprogramma van de AG Insurance Memorial Van Damme was er zoals altijd het voorprogramma, dat sinds vorig jaar tot de Youth Memorial werd omgedoopt. De beste Belgische scholieren van het moment streden het afgelopen seizoen voor de tickets in deze felbegeerde competitie. Het werd opnieuw een zeer mooie editie met heel wat sterke prestaties. Wij vatten deze voor u hieronder samen.

De 100m voor de scholieren meisjes was de geschikte kans voor Laures Bauwens van RCG om haar eerste plaats op de ranglijst van dit seizoen kracht bij te zetten. Bauwens moest echter het afgelopen weekend op het BK voor cadetten en scholieren twee maal haar meerdere erkennen in Hanne Claus van AVMO. Het werd een mooie tweestrijd op de wel heel snelle mondo-piste in het Koning Boudewijnstadion. Het was Claus die uiteindelijk aan het langste eind trok en het haalde in 12″08. “Ik had mijn zinnen op het stadionrecord van 12″04 gezet, maar het was al een heel lang seizoen en dat voelde ik toch duidelijk vandaag. Ik evenaar wel mijn persoonlijk record dus ik kan niet anders dan tevreden zijn”, aldus de atlete van de Gentse Topsportschool. Bauwens moest tevreden zijn met de tweede plaats met 12″13 en Celine Gauthier van CSDY werd derde met 12″34.

Jordan Paquot - Foto: Viktor Benschop
Jordan Paquot – Foto: Viktor Benschop

Bij de jongens was de kans dat Jordan Paquot het haalde behoorlijk groot. De atleet van SER dook dit seizoen al zo vaak onder de 11 seconden dat niemand hem lijkt te kunnen bedreigen, dat had hij het afgelopen weekend nogmaals getoond door op het BK zowel op de 100m als op de 200m de beste scholier te zijn. Hij kon ook voor een primeur zorgen door voor de tweede opeenvolgende keer te winnen nadat hij vorig jaar al aan het feest was. Paquot haalde het behoorlijk makkelijk in een wel heel scherpe 10″75, waarmee hij samen met Arnout Matthys op de tweede plaats aller tijden komt te staan! Alleen Belgian Tornado, Julien Watrin, liep als scholier sneller met 10″60. Raphaël Kapenda van SMAC en Marvin Nicque van ACW doken ook onder de 11 seconden met respectievelijk 10″94 en 10″97.

Het hoogspringen bij de jongens werd een zeer spannende wedstrijd met twee atleten die dit seizoen al over de 2m wisten te springen met Giebe Algoet van HCO en Jean-Baptiste Nutte van DS. Een sprong over 2m zat er helaas niet in, maar op 1m98 moest het zowel voor Algoet, Nutte én François Ponsard van ACBBS in de laatste poging gebeuren. Alleen Algoet slaagde hier nog in, waardoor hij Nutte en Ponsard naar de tweede en derde plaats verwees. Over naar de baanronde voor de meisjes waarin Belgisch kampioene Rani Baillievier van OLSE het zoals verwacht haalde in een mooie 56″57. Messalina Pieroni van LOOI liep haar snelste 400m van het seizoen en dook voor het eerst onder de 57 seconden met 56″95, daarmee bevestige ze haar zilveren plak van afgelopen weekend op het BK. De derde plaats was weggelegd voor Valentine Debognoux van HF met 57″28.

Elise Vanderelst - Foto: Peter Wagemans
Elise Vanderelst – Foto: Peter Wagemans

Van de baanronde naar het langere werk met de 1000m. Bij de meisjes was het uitkijken naar een duel tussen de Belgische kampioenen op de 800m, 1500m én 3000m. Cameron Vandenbroucke van EAH, Elise Vanderelst van MOHA en Justine Tinck van AVLO waren dus de grote namen. Het was echter Melanie Bovy van WS die de wedstrijd in handen nam, maar na een snelle eerste 200m viel het tempo terug, waardoor het vooral van de laatste ronde zou afhangen. Hierin toonde WK-ganger Vanderelst, als enige tweedejaars in dit gezelschap, zich de sterkste met 2’54″08. Al werd het wel close, want zowel Tinck als Vandenbroucke finishten in dezelfde seconden als Vanderelst met respectievelijk 2’54″83 en 2’54″91.

Haas Lander Vermeulen en een heel tevreden Jochem Vermeulen - Foto: Quinten Lafort
Haas Lander Vermeulen en een heel tevreden Jochem Vermeulen – Foto: Quinten Lafort

Bij de jongens op dezelfde afstand kregen we wel een snelle race, want men ging op zoek naar een Belgisch record dat ondertussen al 33 jaar op de tabellen staat met Stefaan Van Nieuwenburg, die voor OB in 1982 naar 2’25″04 wist te lopen. Jochem Vermeulen van KAPE schakelde zijn broer Lander in als haas en hoopte zo in de buurt van dat BR te komen. Vermeulen had ook nog iets goed te maken, want vorige week liet hij zich tijdens de 1500m op het BK verschalken door Dries De Smet van LEBB. Het haaswerk van broer Lander was perfect en Jochem Vermeulen kwam al licht afgescheiden van De Smet en Elliott Crestan van SMAC na 800m door in 1’56, waardoor hij nog altijd op schema zat. De laatste hectometers werden echter nog heel zwaar, maar met 2’26″31 liep hij wel naar de derde tijd ooit! “Ik heb mijn seizoen op een prachtige manier kunnen afsluiten. Mijn broer leverde perfect werk af en ik bleef een seconde boven het BR! Het was een ongelooflijke ervaring” aldus een zichtbaar tevreden Vermeulen. De Smet en Crestan liepen zich met 2’27″54 en 2’28″12 naar de respectievelijk vijfde en zesde plaats aller tijden.

Ook de aflossingsstokken werden bovengehaald voor de afsluitende 4x100m. Bij de meisjes stond er geen maat op RCG en CSDY. Het Gentse kwartet liep naar een meetingrecord en zesde prestatie aller tijden met 48″20, maar de ploeg van CSDY deed het ook heel sterk met 48”26, waardoor zij zevende aller tijden worden. Ook ACHL deed het goed met 48”63 en een tiende prestatie aller tijden. Bij de jongens deed OEH een gooi naar het Belgisch record, maar het mocht niet zijn voor hen, want het liep al fout bij de eerst stokwissel. ACW haalde het hier uiteindelijk nipt van DEIN in 43″40. DEIN en SMAC moesten genoegen nemen met de tweede en derde plaats met respectievelijk 43″68 en 43″88!

De uitslagen van de Youth Memorial kan u hier raadplegen.