Deze nacht is het zover. Dan beginnen de wereldkampioenschappen atletiek in Peking. Bij onze Belgen is het vooral uitkijken naar discuswerper Philip Milanov. Ook de 4x400m maakt kans op een mooie ereplaats en misschien zelfs meer. Het evenement in de Chinese hoofdstad duurt maar liefst negen dagen. Daarom gingen wij even kijken waar onze nationale helden zo lang gaan verblijven, en of ze zich in ideale omstandigheden kunnen voorbereiden op hun wedstrijd van het jaar.

Beijing North Star Continental Grand Hotel

Peking - Foto: Ahenobarbus
Peking – Foto: Ahenobarbus

Het viersterrenhotel bevindt zich in het noorden van de stad Peking. Het is slechts twaalf minuten wandelen naar het Vogelneststadion dus daarover kunnen onze atleten zeker niet klagen. Voor de opwarming zullen ze evenwel een paar minuten meer naar het noorden moeten wandelen. Het Continental Grand Hotel is een echt zakenhotel wat maakt dat er geen ruimte is voor een zwembad of andere relaxerende voorzieningen. Wat de atleten er wel zullen vinden is een gasmasker, je weet maar nooit met al die smog daar in Peking.

Atleten die nog wat op de piste willen trainen of een sessie in de gym willen afwerken zullen daarvoor toch maar liefst 25 minuten onderweg zijn. De opwarmingspiste aan het Vogelneststadion is immers voorbehouden voor atleten in competitie en daardoor moeten atleten die pas later aan de bak komen uitwijken naar een ander trainingscentrum. In het Chaoyang sportcentrum, dat meer ten oosten gelegen is, krijgen de atleten twee pistes ter beschikking en een fitnessruimte.

Het mythische Vogelnest

Tia Hellebaut -  Foto: Erik Van Leeuwen
Tia Hellebaut –
Foto: Erik Van Leeuwen

De atleten vangen de competitie aan in het Nationaal Stadion van Peking, dat de bijnaam krijgt van Vogelnest. Dat stadion staat vooral bekend door de Olympische Spelen van 2008. Ook bij ons Belgen staat dat in het geheugen gegrift. Tia Hellebaut sprong daar immers historisch over 2m05 en greep daarmee het goud! Ook het zilver van onze meisjes op de 4x100m mocht er zeker zijn. En of onze lopers zich daar thuis gaan voelen! De piste in Peking is namelijk identiek aan die van het Koning Boudewijnstadion in Brussel, een mondotrack FTX.

Benieuwd dus of onze Belgen daar beter gaan presteren vergeleken met het vorige WK. Toen haalden we in Moskou een vierde stek met Jonathan Borlée en vijfde plaats met de 4x400m. Aan het stadion zal het in ieder geval niet liggen.