Broeiend heet wordt het ook dit weekend nog en in Sint-Niklaas doen ze er zaterdag nog een schepje bovenop. Op de vijfde Flanders Cup van het jaar verwelkomen we immers heel wat nationale en internationale toppers. De organisatie voorziet dan ook de nodige afkoeling.

Loopnummers

Op de piste wordt het op internationaal vlak onder andere uitkijken naar de 400m en 400m horden. Hoewel daags nadien in Brussel een schier ongezien deelnemersveld werd samengesteld op die baanronde, kunnen ze in het Waasland ook allerminst klagen. Het is vooral Jamaica dat opvalt door zijn sterke vertegenwoordiging op de vlakke 400m bij de mannen. Javere Bell is hun snelste man en kwam dit jaar al tot 45″68. Het Caraïbische eiland heeft ook op de 100m en 200m zijn topper mee. Ramone McKenzie kwam al tot een snelste tijd van 10″10 en 20″54. Bij de vrouwen neemt de Nieuw-Zeelandse Monique Dell de top van de inschrijvingslijsten in. Hanne Claus is dit jaar de snelste landgenote op de 200m.

Michael Bultheel - Foto: Ruben Van Den Berghe
Michael Bultheel – Foto: Ruben Van Den Berghe

Michael Bultheel is weliswaar de enige die dit jaar al onder de 50 tellen bleef op de 400m horden, maar hij kijkt in Sint-Niklaas wel verschillende Duitse, Ierse en Nederlandse toppers in de ogen. Bij de vrouwen heeft de Marokkaanse Hayat Lambarki een persoonlijke beste van 55″24 staan. Ook de hoge horden ogen mooi. Kierre Beckles van Barbados liep dit jaar al onder de 13″ op de 100m horden. Bij de mannen verdedigt Damien Broothaerts de snelste jaartijd op de deelnemerslijsten.

Ismael Debjani  - Foto: Peter Wagemans
Ismael Debjani – Foto: Peter Wagemans

Op de 800m worden richttijden van zomaar even 2’00 en 1’45 bij vrouwen en mannen nagestreefd.  De Duitse kampioene Christine Hering en de Australiër Peter Bol hebben alvast hun ambitie voor dergelijke chrono’s aangegeven. Ismael Debjani kent een boerenjaar en is onze nationale trots in de hoofdreeks bij de mannen. Bij de vrouwen wordt het vooral uitkijken naar Lotte Scheldeman. Zij doet een (voor)laatste poging (ze staat ook op de deelnemerslijst van de Brussels Grand Prix zondag, red.) om het junioren-EK te halen en strandde eerder dit jaar al op amper een seconde van de limiet. Op de 3000m wordt in de A-reeks gelopen naar 9’00 bij de vrouwen en 7’50 bij de mannen. De Nederlandse Lesley van Miert heeft de beste papieren bij de vrouwen, bij de mannen kan Lukas Van Assche mogelijks zijn treintje aanhaken bij enkele snelle Marokkanen. Omwille van de hitte werden de reeksen 800m en 3000m overigens verlaat op het programma.

Kampnummers

Kato Van Den Brulle - Foto: Jasper Jacobs
Kato Van Den Brulle – Foto: Jasper Jacobs

Jolien Boumkwo en Timothy Herman verzekeren de betere prestaties in respectievelijk het hamerslingeren en speerwerpen, al krijgen ze ook daar met heel wat (inter)nationale tegenstand af te rekenen. Melissa Dupré is op zoek naar haar oude zelf en heeft de Aalsterse Kato Van Den Brulle te vrezen in het speerwerpen bij de vrouwen. In het polsstokspringen staat ook kersvers nationaal recordhouder Hanne De Baene op de inschrijvingslijsten. Elien De Vocht heeft er met 4m05 nog steeds het beste PR.

Verder is het zeker uitkijken naar de prestaties van de Ghanese verspringer Robert Martey (PR 7m92) en het Nederlandse kogelstootduo Patrick Cronie (PR 19m53) en Melissa Boekelman (PR 18m17).

Bovendien garandeert de organisatie in Sint-Niklaas dat er steeds minstens 1 Belg op het podium zal staan, ongeacht de behaalde plaats. Ongeacht de sterkte van de buitenlandse atleten wordt er verder voor gezorgd dat er steeds minstens 2 (en 4 op de 800 en 3000 m) Belgische deelnemers in A/B reeksen zitten.

Hitte

AC Waasland kondigt aan dat het maatregelen neemt om het hoofd te bieden aan de verwachte hitte. Zo werden de reeksen 800m en 3000m verplaatst naar een later tijdstip. Verder trommelen ze ook de de brandweer op die met een heus watergordijn komt aandraven. Extra drank- en bevoorradingsposten worden eveneens voorzien.

Het (aangepaste!) uurrooster vindt u hier.

Bekijk alle deelnemerslijsten hier.

Alle info vindt u verder op http://sintniklaascup.be/