De toekomst van de Memorial Van Damme ziet er erg somber uit nadat het akkoord over het nieuwe Eurostadion afgelopen zaterdag werd bekendgemaakt. De organisatie van de Memorial zit met de handen in het haar, want als in 2020 het Koning Boudewijnstadion wordt afgebroken is er geen plaats meer voor een atletiekmeeting van dit formaat, bij gebrek aan accommodatie, dreigt men te moeten uitwijken naar het buitenland.

Een tiental landen liet al van zich horen om de succesrijke meeting over te nemen. De eigenaar van de Memorial, Bob Verbeeck van Golazo, liet weten dat de stad Brussel hem aan het lijntje heeft gehouden.  “Ik ben steeds optimistisch gebleven, mede omdat de stad Brussel en de regio me dat op het hart gedrukt hebben, maar sinds de bekendmaking over het akkoord voor de bouw van het nieuwe stadion en de afbraak van het Koning Boudewijnstadion is de ongerustheid gegroeid. De nieuwe plannen liggen namelijk niet in de lijn van wat de stad Brussel en de regio ons gedurende lange tijd hebben beloofd”, reageerde Verbeeck aan Le Soir.

“Als er geen oplossing gevonden wordt binnen de twee jaar en de politici zich niet aan hun woord houden, dan zullen we genoodzaakt zijn om de Memorial te verhuizen naar het buitenland. Ik wil niet de grafdelver worden van één van de weinige atletiekmeetings ter wereld waar er voor een vol stadion wordt gepresteerd en dat ter ere van misschien wel onze grootste atleet uit de Belgische atletiekgeschiedenis. Er is echter geen andere uitweg, aangezien zelf het voetbal het moeilijk heeft om een zo’n stadion te financieren”, voegde Verbeeck toe.

De mogelijke plannen om het EK atletiek van 2022 in Brussel te laten doorgaan, kunnen dus helaas ook al van de baan geschoven worden.