Vrijdag en zaterdag was de piste van Hayward Field in Eugene het decor voor twee dagen atletiek van de bovenste plank. De tweedaagse in de staat Oregon bracht maar liefst tien beste wereldjaarprestaties voort. Wij zetten voor u de belangrijkste prestaties op een rijtje.

Vrijdag

Mo Farah - Foto: Kim Lommaert
Mo Farah – Foto: Kim Lommaert

Vrijdagavond waren alle ogen gericht op de Britse wereld en Olympisch kampioen Mo Farah. Hij liep namelijk voor het eerst in vier jaar nog eens een 10.000m, die niet verbonden was aan een internationaal kampioenschap. Farah had het knap lastig om de overwinning naar zich toe te trekken en haalde het uiteindelijk in 26’50″97. Iets trager dan hij zelf voor ogen had, maar na het wegvallen van de haas stokte het tempo, waardoor een tijd onder de 26’40 onmogelijk werd. Die tijd was wel goed voor de beste wereldjaarprestatie De Kenianen Tanui en Kamworor vervolledigden het podium met respectievelijk 26’51″86 en 26’52″65. Op de 5.000m was de zege, in wat anders dan een beste wereldjaarprestatie van 13’10″54, voor de amper 17-jarige Ethiopiër Yomif Kejelcha. De piste in Eugene was geen onbekend terrein voor Kejelcha, hij won er namelijk vorig jaar de wereldtitel bij de junioren op de 5.000m.

Zaterdag

Op de 400m bij de vrouwen was er het langverwachte duel tussen de Amerikaanse Alyson Felix en haar landgenote Sanya Richards-Ross. Felix trok aan het langste eind en finishte in 50″05. Op de 100m won de Amerikaan Tyson Gay in 9’88. Ondertussen verbeterde Fransman Renaud Lavillenie aan de polsstokstand het Diamond League record. Hij ging over 6m05 en die hoogte was natuurlijk goed voor de beste wereldjaarprestatie. Nog een Franse atleet, Pascal Martinot-Lagarde, won op de 110m horden in 13″05. Die tijd was goed voor ,u raadt het nooit, de beste wereldjaarprestatie. De Colombiaanse Caterine Ibarguen ging ver in het hinkstapspringen, haar 15m18 was ook goed voor een beste wereldjaarprestatie. Op de 800m bij de vrouwen doken twee atletes onder de 1’58. Het was de Keniaanse Eunice Jepkoech Sum die het nipt haalde van de Amerikaanse Ajee Wilson in 1’57″82. Die tijd bracht haar ook de beste wereldjaarprestatie op.

Mutaz Essa Barshim - Foto: Tomas Sisk
Mutaz Essa Barshim – Foto: Tomas Sisk

Op de 100m liep de dubbel Olympisch en wereldkampioene op de 100m, de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce, naar 10″81. De Ivoriaanse Murielle Ahouré kwam in dezelfde tijd over de finish, maar de duizendsten van de seconde gaven het voordeel aan Fraser-Pryce, die daarmee de beste wereldjaarprestatie behaalde. De derde plaats was voor de Amerikaanse Tori Bowie, zij strandde op één honderdste van Fraser-Pryce en Ahouré. Over naar het hoogspringen bij de mannen waar er met de Qatarees Mutaz Essa Barshim op de deelnemerslijst spektakel was verzekerd. Barshim sprong maar liefst drie centimeter boven zijn eigen beste wereldjaarprestatie van 2m38. Zijn 2m41 van gisteren, die hij toch wel al vroeg op het seizoen weet te behalen, laat het beste hopen voor de volgende wedstrijden. Gaat Barshim de komende weken al op zoek naar het fabuleuze wereldrecord, van 2m45, van de Cubaan Javier Sotomayor? De Chinees Gouwei Zhang sprong naar de tweede plaats met een sterke 2m38 en lijkt dus op weg om over de magische 2m40 te gaan.

Op de 3000m steeple bij de mannen was de 8’01″83 van de Keniaan Jarius Birech goed voor een beste wereldjaarprestatie. De Diamond Race-winnaar van vorig jaar moest echter de duimen leggen voor zijn landgenoot en dubbel Olympisch en wereldkampioen Ezekiel Kemboi. Kemboi bleef Birech amper 12 honderdsten voor. Op de legendarische ‘Bowerman Mile’ was de winst voor Ayanleh Souleiman uit Djibouti. Hij bleef de Amerikaan Matt Centrowitz en Keniaan Asbel Kiprop nipt voor in een beste wereldjaarprestatie van 3’51″10. Op de 400m bij de mannen bleven maar liefst 6 atleten onder de 45 seconden. Kirani James uit Grenada dook echter onder de 44 seconden en dat deed niemand hem na. Zijn zeer snelle 43″95 was eveneens goed voor de beste wereldjaarprestatie. De Amerikaan Justin Gatlin zorgde op de 200m voor een gelijkwaardige prestatie. Hij liep afgescheiden naar 19″68, een evenaring van zijn persoonlijk record én uiteraard goed voor de beste wereldjaarprestatie. De racevideo van de 200m en 400m vindt u hieronder.