De IFAM outdoor nadert met rasse schreden. Nog 2 dagen en het is zover, dan vindt de jaarlijks sterk bezette International Flanders Athletics Meeting in Oordegem plaats. Wij tellen met Atletieknieuws af naar deze ongetwijfeld mooie atletiekdag en laten elke dag één van de Belgische toppers die hier in actie zal komen aan het woord. Deze keer aan de beurt: Aaron Botterman (21, KAAG). De online ticketverkoop is reeds afgesloten, maar u kan nog steeds een kaartje verkrijgen aan de kassa.

Hoe is jouw voorbereiding op het zomerseizoen verlopen?

“Eigenlijk nog vrij goed. Ondanks dat ik vorige zomer vervroegd ben uitgevallen vanwege achillespeesproblemen, liep ik een buitengewoon goede wedstrijd op het BK veldlopen. Ik werd er veertiende, terwijl dat vorig jaar ondenkbaar was. Uit deze wedstrijd kon ik dus wel stellen dat ik een goede winter gedraaid heb, dit gaf me dan ook voldoende vertrouwen om in mijn mogelijkheden te geloven.”

Hoe kijk je terug op je eerste wedstrijd(en)? Bracht het al wat je er van verwacht had?

“Vanwege de eerder aangehaalde blessure wouden we dit jaar wat later van start gaan met het lopen van wedstrijden. Daardoor kon ik meer doortrainen maar miste ik ook wedstrijdritme in mijn eerste races. Wat met de Vlaamse titel van afgelopen weekend wel is weggewerkt. Mijn trainingstijden zijn alvast veelbelovend…”

Vanwaar jouw keuze voor de IFAM?

“Op de IFAM hoop ik de limiet voor het EK beloften (1’47”83) te lopen. Voornamelijk zal ik al blij zijn als ik een hele zomer kan uitdoen zonder blessures. Want alles kunnen geven op de piste zonder aan mogelijke blessures te hoeven denken, daar word ik gelukkig van. Maar toch wil ik ook opnieuw kunnen genieten van een internationaal kampioenschap. Als ik al onder de limiet duik op de IFAM, dan kan ik rustig mijn examens afwerken.”

Wat verwacht je van de wedstrijd zelf? Heb je een bepaalde prestatie voor ogen, al dan niet een limiet voor een internationaal kampioenschap?

“Ik zou graag een wedstrijd zoals op de KBC Nacht vorig jaar overdoen. Waar je door de concurrentie onbewust naar een hogere prestatie wordt geleid, zonder ook maar een klein beetje krachten te verspillen. Ik zette er toen in Heusden een PR neer (1’46”17) en plaatste me voor het EK in Zürich. En ook al heeft de IFAM-organisatie mij de afgelopen jaren niet altijd in de beste reeks gestoken, toch kon ik er altijd pronken met een goede prestatie op die snelle piste daar in Oordegem.”

Toen je vorig jaar bij ons vooruitblikte naar de zomer, vertelde je dat het “een jaar zal worden waarin je zal leren om te fietsen zonder steuntjes.” Welke opmerkelijke vergelijking mogen we dit jaar van u verwachten?

“Aangezien ik veel inspiratie haal uit het skateboarden, komt mijn filosofische gedachte dit jaar uit die sport: Ik besef na vorig jaar dat ik niet de skater ben die ik zou willen zijn. Toch hoop ik dit seizoen te doorlopen alsof ik een afdaling neem met een longboard: glad, zacht, en met een gevoel van opwinding.”