Het is inmiddels een traditie geworden. Wie IFAM hoort, denkt spontaan aan een atletiekmeeting van de bovenste plank. Dit jaar schakelde de organisatie een versnelling hoger. En het resultaat mocht er zijn, want de IFAM Indoor scoorde beter dan ooit tevoren. Nu, ruim drie maanden verder, staat de IFAM Outdoor voor de deur. Wordt het opnieuw een knaleditie? De deelnemerslijsten laten alvast het beste verhopen!

Zoals elk jaar deed de organisatie weer eens flink haar best om zoveel mogelijk nationale toppers aan te trekken. Dat is mooi gelukt met o.a. Julien Watrin (400m), Jan Van Den Broeck (800m), Bashir Abdi (1500m), Isaac Kimeli (5000m), Michael Bultheel (400mH), Hans Van Alphen (100m, verspringen en discuswerpen),  Nafi Thiam (hoogspringen) en Sofie Van Accom (1500m). Daarnaast ook heel wat jong talent van Belgische bodem, maar ook een rist internationale topatleten. We hoeven u dus niet te vertellen dat alles aanwezig is voor een schitterend atletiekkijkstuk, nu is het enkel nog aan de atleten, de supporters en de weersomstandigheden.

Nenah De Coninck - Foto: Tomas Sisk
Nenah De Coninck – Foto: Tomas Sisk

Al rond 12u00 worden de eerste atleten op gang geschoten in het Putbosstadion in Oordegem, waar de IFAM Outdoor wederom plaatsheeft. Beginnen doet men met de reeksen (vanaf reeks C) van de 100m, gevolgd door de 400m, 200m en 800m. Om 17u00 is het dan tijd voor het hoofdprogramma met meteen een nummer om naar uit te kijken, de 400m horden. Jaar na jaar komen op deze baanronde met hekjes heel wat sterke resultaten uit de bus. Het lijkt dan ook bijna vanzelfsprekend dat dit jaar opnieuw heel wat internationale toppers afzakken richting Oordegem om hun besttijd te benaderen of zelfs aan te scherpen in dit nog jonge seizoen. Bij de vrouwen topt de Ierse Christine McMahon (55”03) de sterk internationaal getinte deelnemerslijst. Na veel blessureleed is Hanne Claes (58”06) opnieuw van de partij. Ook het 18-jarig Gents talent Nenah De Coninck (58”68), dat al zeker is van een plaatsje op het EK voor junioren, maakt haar opwachting. Bij de heren kunnen we spreken over een absoluut topveld.

Michael Bultheel - Foto: Jasper Jacobs
Michael Bultheel – Foto: Jasper Jacobs

De Brit Niall Flannery (48”80), die vorig jaar het meetingrecord tot 48”96 aanscherpte, verschijnt dit jaar opnieuw aan de start. Hij neemt nog wat sterke Britten en Ieren mee naar Oordegem, maar ook langs Belgische zijde is de concurrentie verzekerd. Michael Bultheel (49”10)heeft er een prima voorbereiding opzitten. Op het WK deze zomer in Peking wil hij nog een laatste maal schitteren om dan in 2016 uit te pakken op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Maar de poulain van Jacques Borlée heeft zijn WK-ticket nog niet beet, en daar zou met de IFAM Outdoor weleens verandering in kunnen komen. Samen met twee andere Belgische toppers, Stef Vanhaeren (49”83) en Tim Rummens (50”23), hengelt hij naar het WK-minimum van 49”50, voor een Olympisch ticket is  49”40 nodig.  Om 17u00 begint ook het polsstokspringen en het speerwerpen bij de heren, en ook de vrouwelijke hinkstapspringers komen in actie. Na enkele reeksen 400m horden, zowel bij de dames als de heren, is het om 17u50 dan tijd voor de 4x100m, ook hier zowel voor de dames als de heren.

Zenobie Vangansbeke - Foto - Jasper Jacobs
Zenobie Vangansbeke – Foto – Jasper Jacobs

Om 18u10 staan de snelste 800m-races op het programma. Bij de vrouwen is het de Française Renelle Lamote (2’00”06) die over de beste papieren beschikt. Maar wat te verwachten van het IJslandse supertalent Anita Hinriksdottir (2’00”49)? De nog altijd maar 19-jarige Hinriksdottir maakte de laatste jaren menigmaal indruk op de dubbele baanronde. In 2013 veroverde ze zowel de wereldtitel op de 800m bij de U18 als de Europese titel bij de junioren op diezelfde afstand. Vorige zomer liep het dan niet zo verwonderlijk iets moeizamer en werd ze 11de op het EK bij de senioren, maar ze is vastbesloten om in 2015 weer uit te blinken,  en op het EK indoor in Praag zette ze die ambitie alvast kracht bij met een vijfde plek. Maar ook langs Belgische zijde wordt er veel verwacht van de jonkies. Zo is er Renée Eykens, al vroeg op het seizoen goed voor 2’03”82, wat ruim volstond voor een ticket voor het EK junioren deze zomer. Op de IFAM Outdoor wil ze een gooi doen naar het Belgisch record, dat met 2’03”12 al 34 jaar op naam staat van Betty Vansteenbroek. Nog op die 800m vinden we onder meer Zenobie Vangansbeke (2’04”57) terug. De ACME-atlete wil zich na een moeilijk seizoen dit jaar opnieuw in de kijker lopen, te beginnen met deze dubbele baanronde op de IFAM. Bij de heren zullen net als bij de dames twee ogen niet volstaan om het raceverloop te volgen.

Jan Van Den Broeck - Foto: Ruben Van Den Berghe
Jan Van Den Broeck – Foto: Ruben Van Den Berghe

De Luxemburger David Fiegen (1’44”81) beschikt over de snelste besttijd, maar ook de Belgische toppers kunnen voor vuurwerk zorgen. Jan Van Den Broeck (1’46”16) en Aaron Botterman (1’46”17) lijken ambitie te mogen koesteren voor een WK-ticket naar Peking, waar 1’46”00 voor vereist is, maar ook een deelname aan de OS in Rio de Janeiro ligt bijgevolg binnen handbereik  aangezien voor daarvoor het minimum op 1’45”80 staat. Vergeet ook Stijn Baeten (1’47”96) en Aurèle Vandeputte (1’48”15) niet in de gaten te houden op deze 800m. Net als Botterman hebben zij aan 1’47”83 voldoende voor een ticket voor het EK beloften deze zomer in Tallinn, lang geen onmogelijke opdracht dus.

Hans Van Alphen - Foto: Jasper Jacobs
Hans Van Alphen – Foto: Jasper Jacobs

Nadien staan de reeksen op de 100m geprogrammeerd waar het uitkijken is naar de internationale topper Jaysuma Saidy Ndure (9”99) en zijn Noorse landgenote Ezinne Okparaebo (11”10). Intussen is het verspringen bij de heren gestart, een nummer dat zeker ook niet over het hoofd mag gezien worden. Jeroen Vanmulder (7m79) heeft 7m85 nodig voor de Universiade en mag onder meer opboksen tegen de Braziliaan Caio Dos Santos (7m84). Wie er ook zijn springspikes zal aanbinden is Hans Van Alphen. De meerkamper van VAC stoomt zich met de IFAM net als Thiam klaar voor de prestigieuze meerkamp in Götzis. Naast het verspringen, neemt hij er ook de 100m en het discuswerpen bij. Ook het speerwerpen, polsstokspringen en hoogspringen bij de vrouwen is ongeveer op dat moment aan de gang. In het hoogspringen zal niemand minder dan Nafi Thiam (1m97) aantreden. Thiam, die deze winter uitblonk op het EK indoor met een zilveren medaille, is in volle voorbereiding op de prestigieuze meerkamp in Götzis (30 – 31 mei). Op de IFAM wil ze nog eens testen hoe het zit met haar hoogspringkwaliteiten, en zal ze het o.a. opnemen tegen de Italiaanse Elena Vallortigara (1m91), maar ook Hannelore Desmet (1m89) en Hanne Van Hessche (1m88) tekenen present.  In het polsstokspringen heel wat internationaal geweld met als favoriete de Zweedse Michaela Meijer (4m55), maar ook de Belgische Aurélie De Ryck (4m28) en Margaux Quirin (4m10). Op de 100m met horden geen Eline Berings, zij is momenteel aan het revalideren van een operatie aan de kruisbanden. Wie er wel bij is, zijn o.a. jonge talenten Sarah Missinne (13”29) en Marjolein Lindemans (13”45). Bij de heren bindt Dario De Borger (13”59) zijn wedstrijdspikes aan, hij neemt het o.a. op tegen de Fransman Ladji Doucouré, in 2005 nog goed voor 12”97 en een wereldtitel in Helsinki, maar ook Damien Broothaerts is er na een fraai indoorseizoen weer bij. Op de 200m bij de dames voert de Ierse Kelly Proper (23”15) de deelnemerslijst aan, bij de heren kruist de Noor Ndure (19”89) de degens met o.a. onze sterke landgenoten Arnout Matthijs  (20”89) en Antoine Gillet (21”01). Nadien is het de beurt aan de wheelers voor hun race over 200m.

Louise Carton -  Foto Tomas Sisk
Louise Carton – Foto Tomas Sisk

Om 20u00 is het de beurt aan de 1500m. Bij de vrouwen zijn de meeste ogen gericht op Sofie Van Accom (4’10”45). De atlete van Herentals zal zich o.a. meten met de Duitse Corinna Harrer (4’04”30). In hun zog hoopt Belgisch veldloopkampioene Louise Carton (4’25”45) haar snelheid aan te scherpen met het oog op het EK beloften deze zomer, waar ze de 5000m gaat betwisten. Bij de heren heel wat sterke atleten uit het buitenland, maar ook Pieter Claus (3’42”35). De poulain van Raymond Van Paemel richt zijn pijlen op de limiet voor het EK beloften, die op 3’42”07 ligt. Wie we eveneens op die 1500m aan het werk zullen zien is Bashir Abdi. De RCG-atleet ging normaliter het tempo verzorgen voor de A-reeks van de 5000m , maar heeft in laatste instantie beslist om op de 1500m voor eigen rekening te lopen. Vorig jaar knalde Bashir nog naar 3’36”55 in Oordegem, een benadering van deze chrono zou met zijn verstoorde winter indachtig al bijzonder straf zijn… Om 20u00 vangt ook het discuswerpen en hoogspringen bij de mannen aan, maar ook het verspringen bij de vrouwen staat dan te beginnen.

Julien Watrin - Foto: Jasper Jacobs
Julien Watrin – Foto: Jasper Jacobs

Nadien is het de beurt aan de 400m-lopers. Bij de vrouwen beschikt de Britse Kirsten McAslan (52”28) over de sterkste besttijd, maar zullen onder meer de Nederlandse Lisanne De Witte (52”61), maar ook thuisloopster Justien Grillet (53”65) zich niet zomaar gewonnen geven. Dan is er ook nog ene Laetitia Libert (53”59). De USBW-atlete is inmiddels 35 jaar, maar blijft progressie boeken. Een dame om in de gaten te houden dus.  Bij de heren doet één van de Belgian Tornados mee, Julien Watrin. Hij hoopt in Oordegem ook zonder estafettestokje zijn duivels te ontbinden, met concurrentie van o.a. de Fransman Mame Ibra-Anne (45”44) en de Ier Brian Gregan (45”53). Nadien komen de wheelers de piste op voor hun enkele baanronde, gevolgd door de 3000m steeple met wederom enkele internationale sterkhouders. Bij de dames beschikt  de Zwitserse Fabienne Schlumpf (9’37”81) over de grootste winstkansen,  bij de heren valt die eer de Britt Luke Gunn (8’28”43) te beurt, maar is ook Kim Ruell, die zich met het oog op de OS in Rio de Janeiro wil toespitsen op deze afstand, van de partij.

Isaac Kimeli - Foto: Tomas Sisk
Isaac Kimeli – Foto: Tomas Sisk

Om 21u50 is het misschien wel tijd voor het hoogtepunt van de avond, de A-reeks van de 5000m voor de heren. Als we ergens mogen spreken over een hoogstaand deelnemersveld is het hier wel, met maar liefst negentien atleten met een besttijd onder de 13’35”. De Ethiopiër Dame Tasama (13’12”64) beschikt over de beste papieren, maar met ook heel wat andere sterke Afrikanen aan de start, en aangevuld met heel wat sterke Europeanen, wordt het een bijzonder snelle wedstrijd. Voor ons Belgen houdt Isaac Kimeli (13’34”48) de eer hoog. De atleet van Atletiek Vlaanderen gaat in de tweede 5000m uit zijn carrière op zoek naar de olympische limiet van 13’25”00. Achter hem doen onder meer ook nog Yannick Michiels, Simon Debognies (14’06”82) en Steven Casteele (14’04”35) een gooi naar een snelle chrono. Debognies mikt op de limiet voor het EK junioren van 14’25”00, Casteele hoopt onder 14’05”00 te duiken om zich te verzekeren van een plekje op het EK beloften. Het belooft alvast een razend spannende race te worden!

Afsluiten doet de IFAM dit jaar opnieuw in schoonheid met tal van 1500m- en 5000m-races. Wij wensen u alvast veel kijkplezier toe, en vergeet de atleten niet naar snelle tijden, verre worpen of hoge/verre sprongen te stuwen!

De volledige deelnemerslijst bekijken? Dat kan hier.