Abdellah Dacha gaat onder de hoede van Tim Moriau trainen. Dacha, vooral bekend van de korte cross in het Lotto CrossCup-circuit, wil onder de begeleiding van Moriau weer hoge ogen gooien. Normaliter zou hij eind dit jaar ook de Belgische nationaliteit moeten krijgen, en de Olympische Spelen volgend jaar in Rio de Janeiro beschouwen Moriau en zijn nieuwe poulain dus wel als een eerste hoofddoel.

Foto: Tomas Sisk
Foto: Tomas Sisk

Abdellah Dacha is van Marokkaanse origine en wacht al enkele jaren op een Belgische paspoort. Eind 2014 verscheen nog een artikel op onze site waarin de KKS-atleet vertelde dat hij er al een tijdje van droomt om de Belgische kleuren te verdedigen. Dacha was op de korte crossen heer en meester bij aanvang van het  veldloopseizoen. In Mol mocht hij al zegevieren, maar ook in Roeselare en Brussel viel er niets tegen hem te beginnen. Nadien liep het wat moeizamer met een 3de plek in Hannuit, een 2de stek in Dour en op het BK in Wachtebeke was een 5de plek zijn deel. Daartussen nam Dacha ook menigmaal deel aan een lange cross en ook op enkele wegwedstrijden viel zijn naam in de uitslagen op te merken met een zeer druk programma tot gevolg.

Tim Moriau hier met Debognies en Kimeli op het EK cross - Foto: Jeroen De Meyer
Tim Moriau hier met Debognies en Kimeli op het EK cross – Foto: Jeroen De Meyer

Wat blijkt nu? Abdellah Dacha heeft al zo’n drie jaar geen trainer. Vorige week kwam daar echter verandering in met een eerste training onder de hoede van Tim Moriau. Moriau heeft er een erg mooi veldloopseizoen opzitten met sterke prestaties van zijn atleten Isaac Kimeli, Thomas De Bock, Simon Debognies en Lisa Rooms. Nadat eerder al bekend raakte dat ook Thomas Engels, eerstejaarsscholier en reeds goed voor sterke chrono’s op de 800m en 1500m, naar Moriau verkast, vervoegt nu ook Abdellah Dacha zijn steeds groter wordende atletenkern. Dacha is natuurlijk geen kleine naam en vooral op de 3000m steeple liet hij met een besttijd van 8:28:78 al enkele aardige dingen zien.  Indien hij volgens de plannen eind dit jaar de Belgische nationaliteit krijgt, wordt volledig gemikt op de Olympische Spelen in Rio De Janeiro in 2016. “De limieten daarvoor zijn nog niet gekend, maar het minimum zou ongeveer op 8’28” moet liggen”,  volgens Moriau. “Na een zware winter is het nu vooral zaak om hem terug 100% fit te laten worden. Deze zomer gaan we niks specifiek trainen zodat alles in teken kan staan van 2016. De bedoeling is dat we in de winter weer wat harder kunnen trainen, om dan in de zomer de Olympische limiet na te jagen. Dacha liep al tweemaal 8’28” en hij dook ook al zesmaal onder de 8’35” dus die limiet wordt wellicht wel een haalbare kaart. Hij heeft alleszins een pak talent en nu is het aan ons om daar iets mee te doen.”