Het Runners’ lab Athletics Team is een afdeling rijker. Met het Altius project wil het team van Tim Moriau professionele begeleiding aanbieden aan recreatieve lopers. “De bedoeling is om mensen de volledige ondersteuning van een topsporter aan te bieden”, zegt coördinator Thomas De Bock.

Het Altius project kent twee coaches: marathonloper Dennis Laerte en 1500 meterspecialist Philip Cortvriendt. “Het zijn twee gedreven coaches met ervaring als atleet, en ze worden bijgestaan door Tim Moriau, die de trainingen superviseert”, zegt Thomas De Bock, die het geheel overschouwt als coördinator.

De doelgroep van het nieuwe team zijn recreatieve lopers die branden van de ambitie. “Veel mensen hebben nooit de kans gehad om te leven als topsporter, bijvoorbeeld door studies of werk, en hebben daar achteraf spijt van”, aldus De Bock. “Zij kunnen bij ons alsnog de begeleiding van een topsporter krijgen, en genieten zo alsnog de kans om hun eigen limieten af te tasten. Voor de recreanten gaan we op dezelfde manier tewerk als met toppers zoals Isaac Kimeli: een op maat gemaakt programma, opvolging via Trainingpeaks, doelen uitstippelen op basis van een lactaattest en ga zo maar door. Het doel of het niveau doen er weinig toe. Dat kan het uitlopen van een marathon of een nieuw persoonlijk record op de 5.000 meter zijn.”

Klik hier door naar de website van het Altius project.

Atleten moeten zich minstens voor zes maanden engageren om in het Altius project te stappen. “Op kortere termijn naar resultaat streven is niet de filosofie waar we bij RAT in geloven. Om resultaat te boeken, is er tijd nodig. We gaan ook op zoek naar een balans tussen het werk- en familieleven en de trainingen. Dat is een enorme uitdaging. Veel recreanten vergalopperen zich op training en staan vermoeid aan de start van hun wedstrijd.”

 

Philip Cortvriendt aan het werk als coach – foto: Runners’ lab Athletics Team

Binnen Altius zijn er twee programma’s mogelijk: Citius en Fortius – naar de olympische slogan. Citius is het basispakket, Fortius is voor wie nog een stap verder wil gaan. “Met Fortius kan je all-in gaan”, legt De Bock uit. “Dan gaat het over een krachtprogramma, een lichaamsscreening bij Runners’ lab, slapen in een hoogtetent en andere mogelijke marginal gains.”

De recreatieve lopers die zich inschrijven profiteren mee van de voordelen van het deel uitmaken van het Runners’ lab Athletics Team. “Ze kunnen om de zes weken aansluiten bij de groepstraining in Huizingen. Dan loop je tussen onder meer Isaac Kimeli, Robin Hendrix en Simon Debognies. De recreanten genieten ook mee van onze partnerships en krijgen pakketjes van Adidas of 6d Sports Nutrition.”

Een limiet op het aantal atleten is er voorlopig niet, maar Altius project mikt niet op de grote massa. “Vijftien à twintig lopers per coach lijkt me meer dan genoeg”, meent De Bock. “We zetten in op kwaliteit en zoeken mensen die er keihard voor willen gaan met een olympische mindset. We zien liever 30 gemotiveerde lopers komen dan 100 semi-gemotiveerde atleten.”

Rest nog de vraag waarom het Runners’ lab Athletics Team, waarin de nadruk tot nu toe op topsport lag, zich op de recreatieve sport stort. “We hebben onze werking altijd ruimer gezien dan alleen maar ons Elite Team en zijn eerder al met ons Youth Team begonnen. We willen een grote community uitbouwen, onze ervaring zo veel mogelijk delen en onze filosofie zo ruim mogelijk kenbaar maken. Ons Altius project zien we als volgende stap in het verbinden van lopers met ons team. We hebben de expertise in huis om mensen te laten voelen wat het is om te leven als topsporter”, besluit de coördinator van het Altius project.

Disclaimer: dit bericht komt er op basis van een sponsorovereenkomst.