Niet zo heel lang geleden werd het veldlopen traditioneel afgesloten met het BK. In Wachtebeke werden de prijzen verdeeld en kwamen we te weten wie het algemeen klassement van de Lotto Crosscup op zijn naam schreef. Bij zowel de vrouwen als de mannen kregen we een nieuwe naam op de lijst. Isaac Kimeli en Louise Carton zijn na deze winter dan ook geen onbekenden meer voor menig atletiekliefhebber. De nieuwe en jonge generatie zou wel eens een einde kunnen maken aan de hegemonie die Veerle Dejaeghere heeft opgebouwd de afgelopen vele jaren.

De woorden kwamen misschien niet al te onverwacht. Maar zowel Veerle Van Linden als Veerle Dejaeghere stoppen (naar alle waarschijnlijkheid) met deelnames aan de Crosscup, het meest prestigieuze regelmatigheidscriterium in het veldlopen. Beide atletes zullen een enorme leegte laten en het is nog maar de vraag wie dat kan opvullen.

Dejaeghere en Van Linden domineren de Crosscup

Veerle Dejaeghere op de CC Relays in Gent. - Foto: Tomas Sisk
Veerle Dejaeghere op de CC Relays in Gent. – Foto: Tomas Sisk

Al van in het jaar 1998 begon Dejaeghere met het kleuren van haar palmares. Ze was toen 24 jaar oud en bleek een gouden hart te hebben voor het veldlopen. Het zou uiteindelijk nog duren tot het jaar 2009 wanneer ze zich voor de eerste keer tot Belgisch veldloopkampioene kan kronen, mede door Anja Smolders die er van 1997 tot en met 2004 zeven titels wegkaapte. Ondertussen had Veerle Dejaeghere echter de Crosscup al maar liefst 8 maal op haar naam weten te schrijven. Ook op het EK veldlopen was Dejaeghere niet weg te denken. Zowel in 2004 (Heringsdorf) als in 2005 (Tilburg) liep ze sterk naar een 12de plek. In eigen land haalde ze in Brussel 2008 uit met een 14de plaats.

Zelfs vorige winter liep ze nog een EK veldlopen. De 17de plaats was toen het hoogste haalbare in Belgrado. Er lijkt bijna geen spatje verval op te zitten bij Dejaeghere want traditiegewijs bleef ze de Lotto Crosscup naar haar hand zetten. Dat zorgde ervoor dat ze vorig jaar het klassement al voor de 13de maal al naar haar hand wist te zetten, en dat maar liefst 11x op een rij. Ondertussen lukte het haar ook om Belgisch kampioen te worden in het veld en daar slaagde ze in totaal zo’n 5 keer in.

Veerle Van Linden met Louise Carton achter zich. - Foto: Tomas Sisk
Veerle Van Linden met Louise Carton achter zich. – Foto: Tomas Sisk

Wie een tijdlang in de schaduw heeft gelopen van Veerle Dejaeghere is die andere Veerle, Van Linden. Zij is de laatste jaren niet weg te denken van het BK-podium maar moest de afgelopen 4 jaar telkens vrede nemen met het zilver of het brons. Op de sterke regionale crossen in Deinze en Ertvelde haalt ze het (bijna) altijd van haar concurrentes. De symphatieke loopster van ASVO wordt inmiddels ook een jaartje ouder en zij besloot resoluut om de Crosscup vanaf nu links te laten liggen.

Hoe moet het nu verder?

Met Veerle Dejaeghere (41 jaar, AV Roeselare) en Veerle Van Linden (38 jaar) komt een einde aan een hele grote generatie die zeer recent zelf nog domineerde. De afgelopen 4 jaar stonden beide dames telkens op het BK-podium. Dit jaar nog pakten ze uit met respectievelijk zilver en brons voor Dejaeghere en Van Linden. Louise Carton lijkt enigszins die leemte op te vullen maar aan tegenstand groot gebrek als daar niemand om de hoek komt piepen.

Veerle Van Linden (484) in het gezelschap van onder meer Astrid Verhoeven (achteraan) en Imana Truyers - Foto: Tomas Sisk
Veerle Van Linden (484) in het gezelschap van onder meer Astrid Verhoeven (achteraan) en Imana Truyers op het BK in Wachtebeke. – Foto: Tomas Sisk

Met Almensh Belete hebben we iemand in de rangen die de spanning bij de vrouwen hoog kan houden maar zelf maakt ze nooit een groot doel van de Crosscup. Andere namen die volgend jaar op het scherm kunnen komen zijn misschien wel Zenobie Vangansbeke of een Astrid Verhoeven. Zenobie werd vroeger al gezien als de vrouw die het roer van Dejaeghere ging overnemen. Na een tijd van blessures lijkt ze nu op haar terugweg en is de kans groot dat we haar volgend jaar terugzien. Jonkie Astrid Verhoeven maakt jaar na jaar grote progressie en was op dit BK al in het groepje met Van Linden te vinden. Toch blijft het speculeren en kan er altijd een verrassende derde opduiken.

Tot volgend jaar?

Feit is wel dat er een einde komt aan de dominantie van Van Linden en Dejaeghere. Wij van Atletieknieuws willen beide atletes bedanken voor hun jarenlange inzet en toewijding. Dat ze ook alle twee niet meer aan de Crosscupmanches zullen meedingen is nog niet helemaal zeker. Zo vertelde Dejaeghere in 2009 al eens dat ze haar laatste wedstrijd op het hoogste niveau had gelopen, maar 5 jaar later was ze nog steeds vooraan te vinden in onze hoogstaande veldlopen. Vingers gekruist dus!

Hier kan u het interview nog eens bekijken met Veerle Dejaeghere na het BK veldlopen in Wachtebeke. Via deze link kan u het gesprek met Veerle Van Linden nog eens overzien.