Louise Carton wist zich vorig jaar tot Europese kampioene in het veldlopen te kronen bij de beloften. In Hyères bleef ze die dag noorderbuur Jip Vastenburg en de Servische Amela Terzic voor. Dit jaar trekt Carton normaal naar Chia op het eiland Sardinië en daar verdedigt ze haar titel niet. Ze opteert er namelijk voor de veldloop bij de “grote dames”.

De 22-jarige atlete van ACME werd in Mol tweede na een ontketende Sarah Lahti. De één jaar jongere Zweedse moest vorig jaar in Hyères nog tevreden zijn met een zesde plaats. Dit jaar lijkt het de beurt van Lahti om te schitteren op het EK, zeker gezien haar tijden op de piste van afgelopen zomer.

“Ik heb na mijn toch wel zware zomer enkele weken volledige rust genomen. Dat was nodig én het heeft deugd gedaan om met een fris hoofd aan de winter te beginnen. Conditioneel zit het al goed, want dat leek het probleem vandaag niet te zijn. Ik had namelijk behoorlijk snel last van steken in de buurt van het middenrif. Jammer, want ik denk dat Lahti het anders niet zo makkelijk zou hebben gehad”, liet Carton ons verstaan na de finish op de CrossCup in Mol.

“Op training verloopt alles erg goed. Het is me gewoon nog niet gelukt om het volledige juiste beeld tijdens een wedstrijd te krijgen. Hopelijk kan ik in Roeselare een pak comfortabeler lopen, want pas dan is het een goede waardemeter. Ik heb wel al de knoop doorgehakt om mijn titel niet te verdedigen in Chia. Het lijkt me een logische stap om na het hoogste te bereiken in een bepaalde categorie een trapje hoger te proberen. Ik zou minstens op het podium willen staan bij de beloften, terwijl ik bij de senioren zonder grote verwachtingen kan vertrekken” voegde de atlete eraan toe.

Carton, hier nog in het gezelschap van Lahti - Foto: Peter Wagemans
Carton, hier nog in het gezelschap van Lahti – Foto: Peter Wagemans

“Ik vind het wel spijtig dat Veerle (Dejaeghere, red.) er niet meer bij zal zijn. Vorig jaar zette ze echt een knalprestatie neer én met haar is de kans om een ploeg te sturen een pak groter, maar ik respecteer haar keuze, aangezien ze al zo ongelooflijk veel voor het Belgische veldlopen heeft verwezenlijkt. In tegenstelling tot vorig jaar, waar het EK veldlopen echt hét doel was, zie ik de winter veel meer als voorbereiding op wat volgt op de piste komende zomer”, besloot Carton.

Coach Dejaeghere present in Mol

Veerle Dejaeghere kwam niet in actie in Mol, een parcours waar ze zelf niet graag loopt, maar ze was uiteraard wel in haar nopjes als trainer van Hanna Vandenbussche en Astrid Verhoeven. Haar atletes zouden als respectievelijk achtste en dertiende finishen.

Vandenbussche aan de leiding van het achtervolgende groepje in Mol - Foto: Peter Wagemans
Vandenbussche aan de leiding van het achtervolgende groepje in Mol – Foto: Peter Wagemans

“Het is erg leuk om actief te zijn als trainster. Het is alleen jammer om hen vanop afstand te moeten begeleiden, aangezien het praktisch vrijwel onhaalbaar is om trainingen onder mijn toezicht te laten doorgaan. Ze zijn allebei wel heel gedreven atletes. Dat maakt het voor mij des te leuker”, aldus Dejaeghere over het trainerschap.

“Of ik twijfel om mee te lopen op grote crossen? Tijdens mijn duurlopen denk ik steeds van amai dit loopt vlot, maar dan doe ik eens een pistetraining met sneller werk en kom ik mezelf precies tegen. Ik denk daarom dat het wijselijk is om mijn veldlopen eruit te kiezen. Dat ik meer regionaal ga lopen in plaats van deel te nemen aan de CrossCup neem ik erbij. Vrijdag loop ik normaliter in Ploegsteert een 8km op straat. Ik sukkel nog een beetje met de heup, maar eenmaal dat euvel van de baan is, hoop ik me te kunnen voorbereiden op een snelle marathon volgend jaar. Als er één iets is dat ik graag nog zou willen, dan is het wel om onder de 2u30 te duiken op een marathon” wist de atlete ons te vertellen.