105 junioren werden omstreeks 9:50 op gang geschoten voor hun 6085 meter. Het Belgische weerwerk moest van Simon Debognies komen. De start was snel, maar Debognies wist zich in de top 15 te nestelen. Na de 3de kleine ronde dook hij zelf de top 10 binnen. In de 4de ronde echter zakte hij weg uit de top 10. Daarna kwam hij nooit meer in beeld en kwam als 68ste bijna twee minuten na winnaar Crippa Yemaneberhan over de finish.

De strijd om de Europese titel ging voort, maar deze verliep behoorlijk vreemd. De Rus Alexander Novikov zette zijn eindsprint al in de voorlaatste ronde in, met alle gevolgen van dien. Hij zag zijn medaille in rook opgaan. De Italiaan Crippa volgde als 2de en al snel ging hij op en over de Rus, die uiteindelijk 55ste zou worden. Niemand kon Crippa nog bedreigen, de Spanjaard Mayo werd 2de en nog een Italiaan Said werd 3de. Italië werd ook het beste team met 4 lopers in de top 10, gevolgd door Spanje met 3 lopers in de top 10 en het Turkse team mag het brons mee naar huis nemen.

Debognies vertelde na zijn wedstrijd aan Marc Willems van Sporza dat hij geen zuurstof kreeg. Door de hoogte luidt het, een probleem dat we hoogstwaarschijnlijk nog zullen horen vandaag. Tim Moriau, de trainer van Debognies, gaf door dat zijn pupil na de eerste ronde aan het hyperventileren was. Vorig jaar, op stage in Sankt-Moritz,  had Debognies één week nodig om zich aan te passen aan de hoogte. Zolang kreeg hij niet, aangezien de Belgische delegatie pas op vrijdag aankwam in Samokov. De Nederlander Stan Niesten, die Debonies nog met meer dan een handvol seconden moest voorlaten in Tilburg, eindigde vandaag als 27ste. Niesten en de Nederlandse delegatie zakten vorige week al af naar Bulgarije om te acclimatiseren.

1 REACTIE

  1. Grote fout van de Belgische delegatie, Vlaamse Atletiek Liga met hun gierig gedoe al jarenlang….

Reacties zijn gesloten.