Louise Carton ging verstandig van start in Borovets. Als negentiende vertrok ze niet te hard, maar ook niet te traag. Ze finishte uiteindelijk knap op een zevende plaats.

In de tweede en derde ronde begon Carton stelselmatig op te rukken. Op twee grote ronden van het einde kwam de atlete van ACME voor het eerst de top tien binnen. Op dat moment begonnen de favorieten voorin door te trekken en werden de gaatjes iets groter. Toch liep Carton op één ronde van het einde al achtste. In de laatste ronde bleek de Britse Auckland duidelijk de beste. Thuisloopster Mircheva werd tweede voor de Russin Fazlitdinaova. De Nederlandse Maureen Koster, die indruk maakte in Roeselare, werd knap vijfde. Op een zevende plaats, boven de verwachtingen, werd onze landgenote Louise Carton schitterend zevende op haar eerste EK bij de beloften. Ze mag de volgende twee jaren nog terug komen en zal dan hoogstwaarschijnlijk tot de podiumkandidaten behoren.