Op de Memorial Van Damme mag – en moet – men als Belg fier zijn. Dat werd ook bij de editie van 2014 nogmaals bevestigd. Na een onzeker jaar (het spook van het Brusselse stadiondossier waart nog steeds door de catacomben van het Koning Boudewijnstadion) wist de organisatie van de laatste Diamond League-manche opnieuw terug te slaan en wist het vooral op het sportieve vlak te overtuigen. De afwezigheid van Usain Bolt merkte amper iemand op.

Anne Zagré - Foto: Tomas Sisk
Anne Zagré – Foto: Tomas Sisk

Op het Brusselse tartan kwamen 9 landgenoten in actie tijdens het hoofdprogramma. 100m hordenloopster Anne Zagré werd de eerste Belgische in actie in het hoofdprogramma. De EK-finaliste maakte een goede start en liet zich niet afleiden door de naast haar gestarte Nia Ali, die een horde hard raakte en uitlopend moest finishen. Voor Zagré kwam uiteindelijk een eindtijd van 12″84 achter haar naam, amper 5 honderdsten boven haar nationaal record en maar nipt onvoldoende voor winst.

Hoewel bij de eerste persconferentie van de Memorial dit jaar nog het voltallige trio broertjes werd aangekondigd, was Kevin Borlée de enige Borlée die het haalde tot de startblokken. Ondanks een overweldigend gejouw in het stadion, bleek dat ook voor Kevin het vet al wat van de soep was dit seizoen. Met een bandage onder de linkerknie kwam Borlée uiteindelijk tot 45″44, goed voor een tweede plek, 7 honderdsten na Renny Quow. Eén van de laatste nationale revelaties op die baanronde, Julien Watrin, dook nog net onder de 46″ en werd daarmee vanuit een moeilijke baan één verdienstelijk zesde.

Zus Olivia Borlée ziet ook wel iets in de 400m. Een laatste plaats was voor haar onvermijdbaar op de sterk bezette Memorial, maar met 53″38 stelde ze haar PR wel een tweetal tellen bij.

Axelle Dauwens - Foto: Tomas Sisk
Axelle Dauwens – Foto: Tomas Sisk

Axelle Dauwens werkte dezelfde 400m, zij het met hindernissen, af. In een bijzonder sterk veld kreeg ze algauw de Jamaicaanse Kaliese Spencer onder zich door. Zij zou uiteindelijk winnen in 54″12, een kleine seconde boven haar SB waarmee ze de internationale ranglijsten in 2014 aanvoert. Axelle Dauwens vocht voor wat ze waard was en dat leverde op. De West-Vlaamse, net als op het EK mét zonnebril, klokte 55″56, zeven honderdsten onder haar PR. “Een geweldige race in een geweldigde sfeer is een hele mooie bekroning van een fantastisch jaar”, klonk zij opgelucht.

Pieter-Jan Hannes hoopte na een tegenvallende EK-ervaring op een snelle race en dito chrono op de 1500m. Het nationale record (3’34″13) van Christophe Impens was dan nooit veraf. Ondanks de steun van het publiek kende de Antwerpse chemiestudent een moeilijke race. Hannes – op de Nacht van de Atletiek nog op een zucht van het nationale beste – moest een gat dichten en dat bekocht hij in de slotronde. Met 3’37″65 bleef hij zo’n drie tellen boven zijn persoonlijke beste.

Cédric Nolf en Mathias Broothaerts hadden een moeilijke avond aan de verspringstand. Broothaerts wist geen geldige poging op te tekenen in zijn drie pogingen. Nolf kwam in zijn derde sprong 7m35, 54 centimeter onder zijn beste, maar was voor onze camera’s alsnog tevreden na deze bijzondere ervaring.

Belgisch recordhouder in het discuswerpen Philip Milanov kwam 63m04 ver met de schijf en was daar niet ontevreden mee. De jonge Milanov blikt alvast hoopvol vooruit naar 2015.

Internationale favorieten stellen niet teleur, Barshim uitmuntend

Op het internationale toneel vielen al vroeg de prestaties van enkele werpende vrouwen op. Zowel in het kogelstoten als in het speerwerpen kwam niemand dit jaar verder dan respectievelijk Valerie Adams (met 20m59) en wereldrecordhoudster Barbora Spotakova (met 67m99). Beide prestaties vielen al te noteren nog voor het eerste loopnummer in het hoofdprogramma. Intussen had ook Caterina Ibarguen in het hinkstapspringen haar favorietenrol waargemaakt. Met een knappe 14m98 ging de leidster in de Diamond Race definitief (hinkstap)lopen met de diamanten.

Justin Gatlin weerom waanzinning snel - Foto: Selligpau
Justin Gatlin weerom waanzinning snel – Foto: Selligpau

Die veelbelovende start kreeg vooral vanaf de 100m bij de mannen een aardig vervolg. Justin Gatlin kon overtuigend naar winst lopen en klokte met 9″77 een vijfde tijd allertijden en een snelste chrono in 2014. Het stadion ontplofte en Gatlin stal de show. Ook op de 200m zou de Amerikaan niet teleurstellen. Maar zelfs na winst in 19″71 leek hij bijna teleurgesteld. Op het korste hordennummer kwam de Fransman Pascal Martinot-Lagarde, leider in de diamanten, nooit in de problemen, iets wat hij op het EK helaas wel deed. 13″08 op de Heizel, 13 honderdsten boven zijn PR, was voldoende voor een zuinige overwinning en het veiligstellen van zijn zuurverdiende 40.000 dollar. Ook op de 200m bij de vrouwen liep favoriete Allyson Felix soepel naar winst in een WL van 22″02. Op de dubbele afstand was de Amerikaanse Sanya Richards-Ross terug haar oude zelf. Zij dook 2 honderdsten onder de 50″-grens.

De ongebruikelijke tienvoudige afstand van dat kortste spurtnummer, de 1000m, beloofde vuurwerk. Luxehaas Bram Som piloteerde een elitegroepje naar 1’20 op de 600m. Een wereldjaartijd zat er uiteindelijk niet in, maar na een uiterst spannend onderonsje in de laatste rechte lijn legden zowel Adam Kszczot (2’15″72) en Mohammed Aman (2’15″75) beslag op een nationaal record. Op de 800m bij de vrouwen ging de winst weer over de plas. Brenda Martinez was eerder deze week in Kroatië al de snelste en ook op de Memorial overschreed ze als eerste de meet.

Aan beide uitersten van de piste viel de hele avond heel wat te beleven. In het polsstokspringen stelde posterboy Renaud Lavillenie niet teleur. Met 5m93 stelde hij zijn eigen WL met een centimeter bij. Na een blessure deze winter bewijst de Fransmans helemaal terug te zijn. Vooral  aan de overkant van het stadion, in het hoogspringen, was het likkebaardend genieten. Mutaz Essa Barshim had de avond van zijn leven en wipte over 2m43. De rijzige Qatarees deed drie pogingen op 2m46, wereldrecordhoogte, maar dat bleek – zelfs voor dit uitzonderlijke hoogspringjaar – nog iets te vroeg. De Oekraïnse wereldkampioen Bohdan Bondarenko poogde hem bij te benen maar bleef steken op 2m40. Ivan Ukhov was al na 2m34 uitgeschakeld.

Herbekijk de sprong van Barshim hieronder

http://www.youtube.com/watch?v=qM7LLZqBURM

Op de 3000m steeple was de Franse badboy Mahiedine Mekhissi belust op revanche, na zijn diskwalificatie op het EK. Met 8’03″23 bleef hij uiteindelijk maar nipt boven de beoogde 8′-grens. De Keniaanse Diamond Race-leider Birech klokte een winnende 7’58″41, opnieuw een WL. Op de 3000m zonder hindernissen, bij de vrouwen, was vooral de prestatie van de Nederlandse Sifan Hassan opvallend. Zij klokte met 8’29″38 een nieuw nationaal record.

In het discuswerpen bij de mannen hield de Duitser Robert Harting zijn Poolse evenknie Piotr Malachowski af. Deze laatste, die op het EK in het duister tastste, ging alsnog met de diamanten lopen. Geoffrey Mokoena had nog dure punten te rapen om de Diamond Race te winnen in het verspringen. Met 8m19 sloeg hij in die missie.

Alle uitslagen vindt u hier.