Het EK in Zürich was gisteren reeds over halfweg. Dat besefte ook Nafi Thiam. De Naamse kon het niet aanzien dat onze medailletabel nog altijd leeg stond en vulde die dan maar eens eigenwijs aan met een bronzen plak in de zevenkamp. Opnieuw dus iets om over te schrijven in onze dagelijkse column!

Elke EK-dag volgt een Belgische atleet het Belgische gebeuren voor ons. Wat vond hij/zij van de resultaten van onze landgenoten? Je komt het elke dag via onze site te weten. Dinsdag vingen we aan met hordeloper Erik Heggen, eergisteren nam meerkampster Marjolein Lindemans de column voor haar rekening, gisteren was Astrid Verhoeven de zondebok/gelukzak, vandaag is dat Stijn Baeten. De 800m-loper doet hieronder zijn zegje.

[toggle title= state=”open” ]

Vrijdag 15 augustus, de eerste Belgische medaille op het EK is een feit.
Het had er eentje meer kunnen zijn maar daar later meer over.
Ook stonden er de reeksen op het programma voor de mannen met ballen aan hun lijf en mocht Mathias Broothaerts zijn debuut maken bij de grote jongens.

Nafi begon de tweede dag van haar meerkamp als leidster. Vandaag stond er nog het verspringen, speerwerpen en de 800m op het programma. Het verspringen kwam als 1ste aan bod. In haar eerste poging landde ze 6m18 ver en bij haar tweede poging kwam ze helaas te ver over de afstootbalk. Haar derde sprong was niet verder dan haar eerste waardoor ze 6m18 optekende voor het verspringen. Ze verloor hiermee 1 plaats in de algemene stand. Maar geen paniek, nog twee proeven te gaan, om terug op plaats 1 te komen.

Foto: Jasper Jacobs
Pieter-Jan Hannes – Foto: Jasper Jacobs

Het volgende nummer waren de reeksen van de 1500m bij de mannen. De reeksen van de 1500m zijn meestal een slagveld. Hier kwamen drie landgenoten aan de start. Pieter-Jan Hannes en Tarik Moukrime moesten starten in de eerste reeks. Bij deze twee jonge gasten zagen we twee verschillende technieken om zo economisch mogelijk door de reeksen te komen. Pieter-Jan liet het gedrum aan zich voorbij gaan en liep de eerste ronde vanachter. Terwijl Tarik het helemaal andersom deed. Hij perste er een eerste snelle 200m uit om zich dan mee op kop te zetten. Pieter-Jan probeerde na 2 ronden in 1 ruk naar de kop van de wedstrijd te lopen. En bij het ingaan van de laatste ronde zat hij bij de eerste vier die automatisch doorgingen naar de finale. Helaas werd hij langs buiten voorbij gelopen door een groepje waardoor hij terug zijn plaatsen verloor. Tarik hield wel stand voorin en eindigde vierde in zijn reeks waardoor hij een geruststellende Q achter zijn naam kreeg. Pieter-Jan eindigde 9de waardoor hij ook niet meer aanspraak maakte op de vier snelste verliezende tijden. In de tweede en laatste reeks kwam Isaac Kimeli aan de start. Het ging moeilijk worden voor hem want er werden tijden gelopen onder zijn pr. Maar Isaac startte uitstekend en nestelde zich mooi in de voorste gelederen. Halfweg kwamen er wat lopers over en hij kwam nooit meer in aanmerking om zich automatisch te plaatsen. Net zoals Pieter-Jan eindigde Isaac buiten de top 8 waardoor hij ook niet met de snelst verliezende tijden kon doorgaan naar de finale.

Het volgende nummer waar we vandaag uitkeken naar een medaille, was de 400m bij de mannen. Maar het mocht niet zijn voor Jonathan Borlée. Zoals eigenlijk zijn hele seizoen net niet top was, mocht het vandaag ook niet zijn. Jonathan blesseerde zich bij de opwarming. Tijdens zijn versnellingen liep hij een verrekking op aan de hamstrings. Hiermee zit Jo zijn kampioenschap er waarschijnlijk op. Dit is ook een streep door de rekening van de 4x400m.

Nafi Thiam - Foto: Jasper Jacobs
Nafi Thiam – Foto: Jasper Jacobs

Dan even terug naar de meerkamp. Deze keer voor het speerwerpen. De eerste worp van Nafi Thiam is degelijk met 49m34. Met haar tweede worp kon ze zich niet verbeteren maar haar derde was wel nog een goede. Met een worp van 49m69 kon ze toch nog een aantal puntjes sprokkelen die wel eens heel belangrijk konden zijn voor het uiteindelijke podium. Met nog 1 nummer op het programma stond Nafi op een derde plaats.

Mathias Broothaerts mocht eindelijk beginnen aan zijn eerste senioren kampioenschap. Hij stond voor een zware klus. Om zich te kwalificeren moest hij 8m00 springen. Niet onmogelijk want Mathias sprong op het BK AC naar de titel met 8m07. In zijn eerste sprong die uiteindelijk ook zijn verste werd sprong hij 7m48. Tijdens zijn tweede sprong kwam hij te ver uit op de afzetbalk waardoor de rode vlag omhoog ging. In zijn derde en laatste sprong geraakte Mathias niet meer verder dan 7m41. Hij kon zich nog kwalificeren voor de finale door bij de beste 12 te springen maar hier was 7m78 voor nodig.

Het laatste nummer van de dag voor de Belgen was de 800m bij de meerkamp voor vrouwen. Wat voor atleten als ikzelf, een heel leuk nummer is, is voor de meerkampers een echte hel. Helemaal moe gestreden, komen ze aan de start. Nafi stond voor de 800m op de derde plaats. Echt opschuiven naar boven zat er voor haar niet meer in dus de taak was om de vierde in de stand proberen af te houden. Ze haakte helaas redelijk snel af. Maar Nafi had haar race perfect ingedeeld. Met een persoonlijk record (2’20″79) verzekerde ze zich van de bronzen medaille. Een bijzonder knappe prestatie van Nafi.

[/toggle]

Afsluiten doen we telkenmale met een stukje muziek, gekozen door de atleet aan het woord, vandaag dus Stijn Baeten. Hij opteerde voor ‘Hold on’ van Sean Paul.  “Voor al het talent dat vandaag aan de start kwam vind ik dit wel een gepast nummer”, geeft Stijn meer duiding bij zijn keuze. ‘We zijn met een jonge delegatie naar het EK vertrokken. Er zijn dus ups en downs en niet iedereen bewandelt dezelfde weg naar de top van de atletiekwereld. Daarom dit liedje. Ook al zit het eens tegen of gaat het niet zoals verwacht: blijven werken en vertrouwen in jezelf ook al is de weg nog lang!”

Uitzonderlijk dank aan Stijn Baeten voor deze bijdrage!