Het EK in Zürich is gisteren op gang geschoten. De prestaties van de Belgen waren ietwat wisselvallig. Sommigen presteerden onder de verwachtingen, anderen lieten dan weer iets verrassend goed zien. Genoeg voer dus voor onze dagdagelijkse column.

Elke EK-dag volt een Belgische atleet het Belgische gebeuren voor ons. Wat vond hij/zij van de resultaten van onze landgenoten? Je komt het elke dag allemaal via deze site te weten. We vangen aan met hordeloper Erik Heggen. De man van ATLA wist zich net niet te plaatsen voor Zürich, maar hield desondanks de prestaties van Belgen nauw in de gaten.

[toggle title= state=”open” ]

EK 12/8/2014 – Dinsdag 12 augustus is de datum die al een jaar met een dikke rode cirkel staat aangeduid in mijn agenda. Dat zou de dag worden dat ik mijn eerste Europees kampioenschap bij de senioren zou lopen. Door een voetblessure en de zeer getalenteerde lichting op de 400m horden kan ik er dit jaar helaas niet bij zijn, maar gezien de sterke Belgische delegatie met een groot aantal medaillekandidaten, kijk ik toch uit naar het verloop van dit kampioenschap.

400M H – Met Tim Rummens en Michael Bultheel startten op de 400m horden niet alleen twee atleten waar ik jaren mee heb getraind, maar ook twee heel goede vrienden. Ook Stef Vanhaeren, met wie ik alle jeugdcategorieën doorlopen heb, heeft de laatste weken opnieuw weten te bewijzen wat hij waard is en presteerde de afgelopen maand het meest constant van de drie hordelopers.

Stef schakelde van een 13-pasritme terug over naar het comfortabelere 14-pasritme waarbij hij minder energie verbruikt maar wel elke horde moet wisselen van been. Net zoals bij het Europees kampioenschap van vorig jaar, kreeg hij baan 8 toebedeeld voor de reeksen. Hij liet zich hier echter niet door afschrikken maar toonde daarentegen veel lef door een sterke start te nemen. In de laatste rechte lijn verloor hij jammer genoeg enkele plaatsen om toch in een sterkte 49,98 te eindigen, wat hem gelet op de sterke concurrentie verbazend genoeg slechts de beste verliezende tijd opleverde. Benieuwd wat hij nog zal laten zien op dit EK.

Tim Rummens - Foto: Jasper Jacobs
Tim Rummens – Foto: Jasper Jacobs

Tim was als volgende aan de beurt. Hij moest als laatbloeier tot zijn 26ste wachten om voor het eerst op een groot kampioenschap te staan. Hij startte sterk en liep aan de leiding tot horde 8, maar op zijn laatste 2 hordes liep het mis. Waar Tim de laatste 100m doorgaans sterk voor de dag komt, kwam hij vandaag slecht uit op de laatste hordes waardoor hij een groter aantal passen moest nemen. Hij viel terug naar een 5e plaats en belandde uiteindelijk op een schamele 2/100e van een halve finaleplaats. Dat Tim enorm veel talent heeft is een understatement. Na een zware blessure in de winter kon hij in maart de trainingen pas volledig hervatten. Zijn start op dit EK is dus al een mooie prestatie, maar in de toekomst mogen we zeker en vast nog veel meer van hem verwachten.

Michael sloot tot slot de 400mH reeksen af. Hij heeft dit seizoen bewezen hoe 1 wedstrijd het verschil kan maken. Tijdens de finale van het Belgisch kampioenschap liet Michael zijn talent zien door een Europese toptijd te lopen. Het vertrouwen was terug en dat bleek ook uit zijn wedstrijd vandaag. Hoewel de Zwitser Hussein een blitsstart nam, bleef Michael heel rustig en liep hij de wedstrijd mooi uit in 50.18 zonder al te veel energie te verspillen. Michael is klaar om te schitteren op dit EK en ik zie hem in staat om het Belgisch record (48″91 – Marc Dollendorf, red.) te pakken.

400 M – Na het tumultueuze seizoen van Jonathan en Kevin Borlee, vroeg heel België zich af of ze net als vorig jaar toch nog op het juiste moment de goede vorm te pakken zouden krijgen. Ze konden de vraagtekens vandaag nog niet volledig uitwissen en leken zelf ook teleurgesteld achteraf. Hopelijk kunnen ze de komende dagen groeien in het toernooi en doen waar ze het beste in zijn, zichzelf overtreffen op de beslissende momenten.

Julien Watrin - Foto: Tomas Sisk
Julien Watrin – Foto: Tomas Sisk

Voor Julien Watrin zit het EK er helaas op. Toch verdient hij een pluim voor zijn seizoen. Veel 200m-lopers hebben de overstap proberen te maken naar de 400m, maar Julien is een van de weinigen die hier ook effectief in slaagde. Hij kon eerder dit seizoen de Borlees het vuur aan de schenen leggen. Misschien speelde de zware opeenvolging van wedstrijden de afgelopen maand hem vandaag parten. België zal op sportief vlak zeker en vast nog veel van hem horen in de toekomst.

100 M – Twee Belgen bij de beste acht van Europa op de 100m horden. Ongelofelijk. De tweestrijd tussen Eline Berings en Anne Zagre stuwt beiden naar een hoger niveau. Enerzijds strandde Anne vandaag ondanks een sterke tegenwind op minder dan een tiende van haar Belgisch record wat het beste doet vermoeden voor de finale. Anderzijds liet Eline dit seizoen haar klasse zien door, na enige tegenslag op het WK indoor, haar outdoorrecord te breken en lijkt ze nu op een wolk te lopen. Beiden vrouwen verdienen deze finaleplaats en eremetaal behoort zeker tot de mogelijkheden.

800 M – Jan Van den Broek bewees op het WK indoor al eens dat hij door zijn uitstekende eindsprint ver kan komen op kampioenschappen, maar hij kreeg vandaag helaas niet de kans om die aan te spreken in de reeksen van de 800m. Na wat duw- en trekwerk met de Nederlander leek Jan zijn ritme helemaal kwijt waardoor hij jammer genoeg niet meer terug in de wedstrijd kon komen.

MEERKAMP – De meerkamp liet bij de meeste Belgische supporters wellicht een wrang gevoel achter. Thomas Van der Plaetsen had medaille-ambities voor het EK, maar na een voetblessure zakte hij toch met wat twijfel af naar Zurich. Hij presteerde heel wisselvallig. Het hoogspringen en kogelstoten waren uitstekend, maar vooral in de loopnummers kon hij niet overtuigen. Een blessure vreet energie en speelt mentaal vaak (onbewust) nog een tijdje door. Thomas zal echter blijven vechten tot het einde. Hopelijk kan hij de mindere prestaties van vandaag achter zich laten en morgen zichzelf overstijgen zoals hij al vaker heeft gedaan op kampioenschappen. De tweede meerkamper op het EK is Niels Pittomvils. Voor hem is Zurich het toetje op een reeds geslaagd seizoen waarbij hij internationaal definitief doorbrak door voor het eerst de magische 8000 puntengrens te doorbreken. Hij heeft het postuur van een waardige meerkamper en heeft met Fernando Oliva de ideale coach om zijn enorme progressiemarge planmatig uit te bouwen.

DISCUS – Philip Milanov beleefde een prachtig seizoen door Belgische records op te stapelen en deel te nemen aan de Diamond League. Vandaag heeft hij Europa jammer genoeg nog niet kunnen tonen wat hij waard is, maar dat zal hij in de toekomst zeker nog doen. Hij heeft alles in zich om de top te bereiken.

10 000 M – Hetzelfde geldt voor Almensh Belete. Ze kwam als een van de topfavorieten naar het EK, maar kon deze verwachting niet inlossen. Mentaal kan dit hard aankomen, maar ik hoop dat ze de knop snel kan omdraaien en nog iets moois zal laten zien op de Memorial van Damme.

[/toggle]

Afsluiten doen we elke dag met een stukje muziek, gekozen door de atleet aan het woord, vandaag dus Erik Heggen. Erik koos voor Eminem featuring Sia met het liedje Beautiful Pain.  “Enerzijds omdat ik deze met Tim had geluisterd net voor hij z’n limiet liep en de pijn die je voelt van de verzuring na de wedstrijd en al het afzien heel mooi kan zijn als je goed gepresteerd hebt, maar het liedje gaat zelf ook over de knop om te draaien en een nieuw begin van de volgende dag wat voor enkele belgen wel van pas kan komen.”

 

Uitzonderlijk dank aan Erik Heggen voor deze bijdrage!