Wereldrecords werden door de organisatoren beloofd. Er sneuvelden uiteindelijk geen WR’s maar dit is geen reden om te beginnen treuren want de Diamond League in Monaco was misschien wel de meest hoogstaande meeting  van dit seizoen, tot nog toe weliswaar.

Beginnend met het hinkstapspringen bij de vrouwen waarin de Cubaanse Caterine Ibarguen met haar laatste poging plots 15m31 sprong en dit zonder steun van de wind die 0.0 blies. Een Amerikaans en Diamond League Record, tevens ook de beste wereldjaarprestatie. 19 centimeter dat is wat haar nu nog scheidt van het WR dat al bijna twintig jaar op naam staat van Inessa Kravets.

Even later gevolgd door de ongelooflijk indrukwekkende 800m waarin maar liefst 5 man onder de 1:43 bleef. Met een doorkomsttijd van 49.51 die mits een goede Rudisha kon zorgen voor een tijd in de buurt van de 1:41 gingen ze de laatste 400m in, wat volgde was buitengewoon. Rudisha leek zijn versnelling te vroeg te plaatsen en viel stil waardoor hij in de laatste 100m nog 4 man over zich kreeg. Hierbij liep ook de Fransman Pierre-Ambroise Bosse, de Fransen wisten niet wat ze zagen toen hij Rudisha passeerde in de laatste 100m, die in een nationaal record (1:42.53) als tweede finishte. Winaar was Nijel Amos in 1:42.45 en Rudisha werd 5de in 1:42.98. Maar één 800m-wedstrijd was van een hoger niveau en dat was de Olympische finale in Londen in 2012.

Alsof het publiek nog niet genoeg had kunnen genieten van de 800m werd de 1500m even spectaculair. Maar liefst 7 atleten onder de 3:30. Met als winnaar Silas Kiplagat die de gedoodverfde winnaar Asbel Kiprop opzij zette in 3:27.64, een beste wereldjaarprestatie en Diamond League Record voor de Keniaan. Ronald Kwemoi liep als derde naar een nieuw wereldjuniorenrecord met 3:28.81. Overigens werden er maar liefst 4 nationale records in deze race gelopen waaronder Henrik Ingebritsen die een verbluffende 3:31.46 liet noteren en nu ook topfavoriet is voor Zürich (of was hij dat al?).

De 100m bij de vrouwen werd gewonnen door rijzende ster Tori Bowie in opnieuw een beste wereldjaarprestatie van 10.80. Ze liet Campbell-Brown, Ahoure en Okagbare achter zich die ook net onder de 11 seconden bleven.

Genzebe Dibaba haalde het in de 5000m van haar landgenote Ayana Almaz in een beste wereldjaarprestatie van 14:28.88. Sifan Hassan, de Nederlandse, kon het strakke tempo van de hazen niet aan en finishte als 10de in 15:08.05

De hoge horden bij de mannen zorgden voor de Franse prestatie van de avond. Pascal Martinot-Lagarde kon hier al het Amerikaans geweld achter zich laten en kwam met 12.95 als 1ste over de finish. Een gevoelige verbetering van zijn PR met 10 honderdsten en een nieuw Frans record. De Cubaan Orlando Ortega kon net niet onder de 13 seconden duiken en liep dan ook als 2de naar 13.01.

Wilson Ajee kon op de 800m bij de vrouwen Diamond Race-leidster Eunice Sum voorblijven in 1:57.67 en – u vermoedde het waarschijnlijk al – maar dit was weer een beste wereldjaarprestatie.

Justin Gatlin weerom waanzinning snel - Foto: Selligpau
Justin Gatlin weerom waanzinning snel – Foto: Selligpau

Justin Gatlin ging nog eens, bij gebrek aan een 100m-wedstrijd, van start op de 200m. Wat volgde was indrukwekkend. Gatlin startte furieus en had duidelijk moeite om in zijn baan te blijven, maar de klok stopte op 19.68, een meeting- en persoonlijk record voor de Amerikaan die dolgelukkig was en deze vreugde ook deelde door selfies te nemen met toeschouwers. Deze prestatie zorgt er hopelijk voor dat we hem vaker op deze afstand zullen zien. Nickel Ashmeade, leider in de Diamond Race werd 2de in 19.99 en Christophe Lemaitre  3de in 20.08.

De hoogspringcompetitie was al anderhalf uur bezig wat moest betekenen dat er een record in de lucht hing. Door een misser van Bondarenko op 2m25 lag de weg naar de zege open voor Barshim en Ukhov maar de Rus geraakte niet over 2m37 en liet de lat meteen op 2m40 leggen waar hij opnieuw faalde, exit Ukhov dus. Erik Kynard was er op 2m37 ook al uitgegaan dus het koningskoppel Barshim-Bondarenko bleef over.  Barshim ging vlot over 2m37 waardoor Bondarenko de lat direct op 2m40 liet leggen omdat hij door zijn gemiste poging op 2m25 zeker hoger moest gaan dan de Qatarees. Dat loste hij met verve op  door in zijn eerste poging over 2m40 te gaan. Barshim faalde 2 keer zeer nipt en liet de lat op 2m43 legge. In een ultieme poging was het opnieuw zeer nipt maar het lukte net niet. Bondarenko probeerde ook nog op 2m43 en was er tweemaal zeer dichtbij maar het zat er net niet in voor hem. Een geslaagde afsluiter was dit voor deze hoogstaande meeting waarover nog veel inkt zal vloeien.

De volledige uitslagen vindt u na doorklikken hier hier.

 

Uitzonderlijk dank aan Quinten Lafort voor deze bijdrage!