Eerder deze week gaven we al een overzicht van de spurtnummers op de Memorial Buyle van aanstaande zondag. Ook op de langere loopnummers staat reeds een bijzonder aantrekkelijk deelnemersveld ingeschreven. Zowel de binnenlandse – maar vooral – de buitenlandse top zoekt maar wat graag de snelle Oordegemse piste op. De Memorial Buyle lijkt daarmee op weg om een serieuze traditie op de halve fond te kweken.

800m

Aaron Botterman - Foto: Tomas Sisk
Aaron Botterman – Foto: Tomas Sisk

Op de 800m bij de mannen wordt er mogelijks een hard duel onder de Lage Landen uitgevochten. De Luxemburger David Fiegen heeft met 1’44″81 verder het snelste persoonlijke beste, maar onze Noorderbuur Arnaud Okken (1’45″64) zou daar wel eens een (st)okje voor durven steken. Gentenaar Aaron Botterman (1’47″98) is in theorie de snelste landgenoot, maar hij moet niet minder dan 19 buitenlandse atleten voor zich dulden op de (voorlopige) inschrijflijsten. Het wordt verder uitkijken naar junior Aurele Vandeputte (1’48″15). Hij kwalificeerde zich een goede maand geleden al voor het WK voor junioren en hoopt in Oordegem zijn goede vorm kracht bij te zetten.

UPDATE: de Mexicaans-Amerikaanse 1500m-loper Leo Manzano werd toegevoegd aan de deelnemerslijsten van de 800m. Met 1’44″56 staat hij meteen bovenaan de lijst. Manzano veroverde in 2012 zilver op de Spelen in Londen op de 1500m. Hij werd pas nog Amerikaans kampioen op de 1500m.

Ook bij vrouwelijke 800m kan een Nederlandse mogelijk aan het vieren. Yvonne Hak heeft met 1’58″85 het snelste persoonlijke beste onder de inschrijvingen. Met een seizoensbeste van 2’01″87 kijkt zij ongetwijfeld uit naar een duik onder de 2′. Mogelijks kunnen de Nieuw-Zeelandse Nikki Hamblin (1’59″66) en de Amerikaanse Erica Moore (1’59″97) haar daarbij bijstaan.

1500m

Will Leer als tempomaker op de Flanders Cup in Ninove vorig jaar - Foto: Atletieknieuws
Will Leer als tempomaker op de Flanders Cup in Ninove vorig jaar – Foto: Atletieknieuws

Over de VS gesproken… Daar zijn ze tot op vandaag amper bekomen van de Oordegemse 1500m mannen van vorig jaar (herbekijk die racevideo hier). Maar liefst vier Amerikanen liepen er toen hun “A-standard”. Ook dit jaar bestaat de kruim van het deelnemersveld op die 1500m uit heren van over de grote plas. Het wordt zo onder meer uitkijken naar Jordan McNamara (3’34″00), German Fernandez (3’34″60), Cory Leslie (3’34″93), Jeff See (3’35″21) en Will Leer (3’35″27). Maar liefst negen (!) andere Amerikanen aan de start in Oordegem liepen bovendien al eens onder de 3’40. Niet minder dan 36 atleten op de deelnemerslijst hebben overigens een persoonlijke beste onder die 3’40. Daarbij trouwens – opvallend genoeg – geen Belgen (UPDATE: intussen werd Ali Hamdi wel toegevoegd). Lijstaanvoerder is de Marokkaan Sadik Mikhou. Die liep al eens 3’33″31 en kwam ook dit jaar al eens aan na amper 3’34″36.

UPDATE: afgelopen weekend werd niemand minder dan Rashid Ramzi toegevoegd aan de deelnemerslijsten. De geboren Marokkaan, maar uitkomend voor Bahrein, werd in 2005 dubbel wereldkampioen op de 800m én de 1500m, een unicum. Met 3’29″14 heeft hij bovendien het Aziatisch record in handen op de 1500m. In 2009 raakt bekend dat bij een hercontrole van dopingstalen van de Spelen in 2008, waar Ramzi goud won op de 1500m, hij positief werd bevonden op het gebruik van CERA. Ook de contra-expertise bleek positief. Ramzi werd twee jaar geschorst en moest zijn gouden medaille inleveren.

Ook bij de vrouwen staat een breed internationaal getint veld aan de start van de 1500m. De Duitse Denise Krebs heeft met een besttijd van 4’06″01 in theorie de beste papieren, maar onder meer de Indische Sini Markose liep dit jaar al 4’11″33. Veertien dames klokten al eens onder de 4’20. Snelste landgenote op de voorlopige deelnemerslijsten is nota bene een cadette – Justine Tinck (4’30″52).

3000m

Mats Lunders - Foto: Ruben Van Den Berghe
Mats Lunders – Foto: Ruben Van Den Berghe

De 3000m bij de mannen is geen kampioensschapsnummer, dus dan zijn de kansen op een mooie chrono vaak schaars. In Oordegem staan acht heren met een besttijd van (ruim) onder de 8′ ingeschreven, waaronder onze landgenoot Mats Lunders. Hij moest in Ertvelde nog de duimen leggen voor jaargenoten Thomas De Bock en Yannick Michiels, maar kan zich in Oordegem optrekken aan het snelle tempo van onder meer de Ecuadoreaan Bryon Piedra (7’47″06) en de Amerikaan Chris Solinsky (7’34″32).

5000m

Hoe langer de afstand, des te nadrukkelijker de Afrikaanse invloed over het algemeen is. Met de Keniaan Ibrahim Mukunga Wachira (13’57″37) op de tweede plaats op de startlijsten wordt die trend ook bevestigd, al is het een rasechte Duitser – Nico Sonnenberg (13’55″56) – die met de snelste tijd ingeschreven staat. Ook zijn landgenoot Jannis Toepfer dook al eens onder de 14’00. Snelste Belg is Leuvenaar Kjell De Hondt (14’02″28). Ook kersverse papa Lander Van Droogenbroeck staat ingeschreven.

Alle (voorlopige) deelnemerslijsten bekijkt u hier.

Inschrijven voor de Memorial Leon Buyle is nog mogelijk tot dinsdag 1 juli 12u00 en kan hier. Algemene info over deze Flanders Cup-meeting vindt u dan weer hier.