Organisator Xavier Rondas deed er de afgelopen weken alles aan om een aantrekkelijk veld bijeen te stellen voor de tweede editie van de Gouden 3000m. Niet simpel voor een midweekse meeting, bovendien pas na de examenperiode. Toch gaf het gisteren vonken op de Ertveldse piste.

Isaac Kimeli - Foto: Tomas Sisk
Isaac Kimeli – Foto: Tomas Sisk

Een eerste hoogtepunt van de avond kwam er op de 800m bij de mannen. Eerstejaarssenior Isaac Kimeli hoopte stiekem op de EK-limiet op de 800m. Hij dook eerder op het seizoen al tweemaal onder de EKU24-limiet op de 1500m, en wist in Ertvelde, ondanks een passage van 52″ na 400m, het klokje te doen stoppen na 1’48″48, helaas een goede seconde boven de gevraagde Zürichse limiet. Ook voor junior Alexander Screve zat er nog geen WJK-limiet in. Hij bleef net boven de 1’50. Jessie Raes was bij de vrouwen de snelste op de dubbele baanronde. Zij liet 2’14″01 noteren.

Dan moest het maar gebeuren op de 3000m, waar weliswaar geen internationale limieten te scoren vielen, maar mogelijks wel heel wat top-10 prestaties mogelijk waren. Met de ondergaande zon ging ook het laatste briesje wind vallen, ideale omstandigheden voor de afstandslopers. En dat liet zich meteen voelen. Valerie Van Bogaert gaf het goede voorbeeld bij de vrouwen door te winnen in 9’43″76. Ook Aria Schouten, Brit Vanthillo en Melissa Van Den Driessche bleven nog onder de 10′. Tot voor gisterenavond had enkel Agnes Laurent op de Europabeker in Tallinn onder die grens gedoken. De nationale top-5 bestaat bij de dames dan ook plots uit 4 Ertveldse prestaties.

Mats Lunders - Foto: Ruben Van Den Berghe
Mats Lunders – Foto: Ruben Van Den Berghe

Ook bij de mannen hadden ze goed gekeken  naar die nationale besttijden. Ranglijstaanvoerder Bashir Abdi bleef met zijn 7’44″12 weliswaar buiten schot, maar drie generatiegenoten Thomas De Bock, Yannick Michiels en Mats Lunders kwamen akelig dicht bij de 8′. Het was uiteindelijk De Bock die met een splijtende laatste ronde zijn metgezellen lik op stuk gaf. De Bock won in 8’05″76, een derde nationale prestatie dit jaar. Oriëntatieloper Michiels verbaasde door lang aan te haken. Hij werd tweede in een bijzonder sterke 8’06″69. Lunders kwam net boven de 8’10 uit, met in zijn zog verder nog Stijn Garain, Steven De Loose, Sam Valgaeren, Nick Van Peborgh en Daniel Abote die zo met zijn achten onder de 8’20 bleven, een prestatie waar tot nog toe nog maar 10 atleten in België in geslaagd waren. Niet minder dan 32 mannen bleven overigens onder de 9′. Safe to say dat de Gouden 3000m zijn naam meer dan waar maakte.

Alle uitslagen vindt u hier.