Over twee dagen, op zaterdag 31 mei, staat één van de meest hoogstaande Belgische atletiekmeetings op de kalender. In het Putbosstadion in Oordegem vindt dan namelijk de IFAM 2014 plaats. Niet anders dan vorige jaren, kan ook dit jaar niet omheen het sterke deelnemersveld worden gekeken.

Voordat de IFAM 2014 goed en wel gestart is, staat een eerste record al op de tabellen, 1784 aanmeldingen. In de vier vorige edities schreven er nog nooit zoveel atleten zich in als dit jaar. Is dit ene record een voorbode voor de velen die er gaan volgen deze vijfde editie? Het deelnemersveld is alvast niet min.

Mathias Broothaerts - Foto: Jasper Jacobs
Mathias Broothaerts – Foto: Jasper Jacobs

Laat ons aanvangen met de kampnummers. In het hoogspringen bij de heren krijgt Bram Ghuys ideale concurrentie rondom zich. Met de Venezolaan Eure Yanez en de Brit Allan Smith staan mannen op de deelnemerslijst die respectievelijk reeds 2m27 (PR+SB) en 2m26 waard waren. Ook in het verspringen is er heel wat internationale inbreng. De Britse Jazmin Sawyers (6m67) en de Ghanees Robert Marthey (7m92) voeren daar de ranglijst aan. In het spoor van deze  laatstgenoemde atleet lonken een aantal Belgen naar het EK-minimum: Mathias Broothaerts, Jeroen Vanmulder en Cedric Nolf. In het polsstokspringen zitten twee Belgen dichtbij de internationale vereisten. Bij de heren gaat Ben Broeders voor een ticket voor het WK junioren in Eugene, bij de vrouwen zit Chloe Henry dan weer met de EK-limiet voor Zürich in haar hoofd. Ook zij krijgen sterke nationale en internationale tegenstanders. Hetzelfde geldt trouwens voor kogelstoter Jurgen Verbrugghe, hoogspringster Hanna Van Hessche, Belgisch recordhouder discuswerpen Philip Milanov en Belgisch recordhoudster speerwerpen Melissa Dupré.

Dylan Borlée - Foto: Jasper Jacobs
Dylan Borlée – Foto: Jasper Jacobs

Op de korte sprintnummers staan er heel wat snel buitenlandse atleten ingeschreven. Zo voeren de Ugandees Alli Ngaimoko  (10″20) en de Française Carima Louami (11″28) de ranglijsten aan op de 100m, op de 200m vertrekken de Fransman Ronald Pognon (20″27) en de Nederlandse Jamille Samuel (22″93) met de snelste records. Een ideale gelegenheid voor de Belgen om zich op te trekken aan de sterke buitenlands inbreng. Dat geldt onder meer voor Olivia Borlée die present zal tekenen op zowel de 100m als 200m. Op de 400m komen eveneens nationale en internationale atleten met scherpe besttijden aan de start. Bij de heren wordt er naar één Belgische atleet speciaal uitgekeken, Dylan Borlée. De jongste van de drie broers maakt statistisch gezien met een beste van 45″80 kans op het minimum voor Zürich dat voor hem op 46″25 vastgelegd ligt.

Foto: Jasper Jacobs
Mats Lunders – Foto: Jasper Jacobs

Op de 800m vinden we nog Belgische limietkanshebbers terug met Jan Van Den Broeck, Stijn Baeten en Renée Eykens. Ook hier mogen we spreken van een sterk bezet deelnemersveld, samen met de 1500m allicht de sterkst bezette van alle nummers. Op de 1500m zijn er eveneens Belgische limietkansen. Onder meer Pieter-Jan Hannes, Jeroen D’hoedt, Kim Ruell, Tarik Moukrime, Ali Hamdi, Isaac Kimeli, Almensh Belete, Lindsey De Grande en Sofie Van Accom lijken kans te maken op een EK-ticket, maar of het er zaterdag al uitkomt is zeer de vraag. Op de 5.000m vinden we opnieuw landgenoten die de EK-limiet ambiëren terug met Abdelhadi El Hachimi, Koen Naert en Mats Lunders als voornaamste kanshebbers. Op de 3.000m steeple gaat Charlotte Sijmens voor het WK-minimum voor junioren.

Axelle Dauwens - Foto: Ruben Van den Berghe
Axelle Dauwens – Foto: Ruben Van den Berghe

Op de hoge horden trekt dan weer Eline Berings alle aandacht naar zich toe. In haar zog zal Sarah Missinne zich proberen te plaatsen voor het WK junioren te Eugene. Op de 400m horden krijgen we voor het eerst Axelle Dauwens en Hanne Claes samen aan de start. Dat gaat vonken geven! Dauwens heeft trouwens haar ticket voor Zürich nog niet beet en het zou er op de IFAM wel eens van kunnen komen. Ook junior Nenah De Coninck zal alles uit de kast proberen hallen, want zij richt haar pijlen op de WK-limiet voor junioren. Afsluiten doen we deze preview met de 400m horden bij de heren waar zowel Michael Bultheel, Stef Vanhaeren, Erik Heggen als Tim Rummens van start gaan met als doel de EK-limiet voor Zürich.

De volledige deelnemerslijst vindt u hier.

Het programma bekijkt u hier.

De livestream zal hier te bekijken zijn.

Meer info over de IFAM in het algemeen vindt u via www.ifam.be.